Читај ми!

...IZ ČASA U ČAS...

Bajden: Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre; Hanije: Izrael koristi pregovore da produži rat

Sukob Izraela i Hamasa – 238. dan. Predsednik SAD Džozef Bajden iz Bele kuće predstavio je novi predlog Izraela o prekidu vatre, koji će se sastojati iz tri faze, pozvavši Hamas da ga prihvati. Sa druge strane, politički lider Hamasa Ismail Hanije optužio je Izrael da koristi pregovore kao strategiju za nastavak rata u Gazi.

Бајден: Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре; Ханије: Израел користи преговоре да продужи рат Бајден: Хамас да прихвати предлог о прекиду ватре; Ханије: Израел користи преговоре да продужи рат

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi rekao je rođacima talaca da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat u zamenu da Hamas oslobodi sve taoce koje drži od 7. oktobra.

Hamas je saopštio da je obavestio posrednike da će se vratiti pregovorima o sporazumu o taocima samo ako Izrael prekine sve svoje operacije u Pojasu Gaze.

U saopštenju Hamas kaže da je spreman da postigne "potpuni sporazum" sa Izraelom, uključujući oslobađanje svih talaca u zamenu za palestinske zarobljenike, ali da će to učiniti samo ako Izrael "prekine rat i agresiju na ljude u Gazi".

Izrael i Egipat složili su se da ponovo otvore granični prelaz Rafa u južnoj Gazi za humanitarnu pomoć prvi put od kada je IDF preuzeo kontrolu nad prelazom u Gazi početkom maja, prenosi javni emiter Kan.

Sporazum je postignut kao rezultat pritiska SAD na obe strane, dodaje se u izveštaju.

IDF je saopštio da je uništio Hamasovu mrežu tunela u Džabaliji na severu Gaze, iz koje su ranije ovog meseca izvučena tela sedam talaca.

Tunel je srušen inženjerskim vozilima, minama i drugim "tehnološkim sredstvima", nakon što je IDF isključio mogućnost da se u toj oblasti drži još talaca, saopštila je izraelska vojska.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару