Читај ми!

Premijer Slovačke Robert Fico u ozbiljnom ali stabilnom stanju, napadač optužen za pokušaj ubistva

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen, premijer Slovačke Robert Fico je u veoma ozbiljnom ali stabilnom stanju, saopšteno je iz bolnice u Banskoj Bistrici. Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave, a ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok zatražiće sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke. Slovački mediji prenose da je policija optužila napadača za pokušaj ubistva.

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u jučerašnjoj pucnjavi, u veoma je ozbiljnom ali stabilnom stanju, saopšteno je jutros na konferenciji za medije u Banskoj Bistrici.

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

"U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj nezi", rekla je Lapunikova novinarima.

Zamenik premijera Robert Kalinak rekao je da su lekari uspeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

"Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da verujemo da će on uspeti da prebrodi ovu situaciju", naveo je Kalinak.

Mediji prenose da Fica očekuje još jedna operacija.

Policija je, kako prenose slovački mediji, optužila napadača za pokušaj ubistva sa predumišljajem. Preti mu kazna do 25 godina zatvora.

Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista, to nije zvanično potvrđeno.

Fico je juče pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gde je održana sednica vlade.

Vučić: Šokiran sam atentatom

Napad su osudili i brojni svetski lideri, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je šokiran atentatom.

"Šokiran sam atentatom na Roberta Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično. Dragi prijatelju, molim se za tebe i za tvoje zdravlje", napisao je Vučić na društvenoj mreži Iks.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je osudila napad na premijera Slovačke.

"Takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", napisala je Fon der Lajenova na nalogu na mreži Iks.

Predsednik SAD Džozef Bajden užasnut je izveštajima o napadu na Roberta Fica.

Američki predsednik je rekao da se on i njegova supruga Džil mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli sa porodicom slovačkog premijera i narodom Slovačke.

"Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna je da pomogne", napisao je Bajden.

Predsednik Rusije Vladimir Putin opisao je slovačkog premijera Roberta Fica kao "hrabrog i snažnog čoveka" i poželeo mu brz i potpuni oporavak.

"Za ovaj monstruozni zločin ne može biti opravdanja. Roberta Fica poznajem kao hrabrog i snažnog čoveka. Nadam se da će mu ovi kvaliteti pomoći da preživi ovu tešku situaciju", napisao je Putin u telegramu upućenom odlazećoj predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару