Читај ми!

Srušio se most u Baltimoru nakon što je brod udario u njega, u reku pali i ljudi i vozila

Most "Frensis Skot Ki" u Baltimoru srušio se nakon što je u jedan od nosećih stubova udario veliki teretni brod. Više osoba i vozila upalo je u reku i u toku je razvoj događaja sa masovnim žrtvama, saopštila je vatrogasna služba Baltimora. Nadležne službe sprovode akciju spasavanja i do sada su iz vode izvučene dve osobe, dok se za najmanje njih šest još uvek traga. Temperatura vode je oko osam stepeni. Guverner Merilenda proglasio je vanredno stanje na teritoriji dela savezne države.

Most "Frensis Skot Ki" u američkom gradu Baltimoru srušio se u reku Patapsko nakon što je rano jutros u jedan od nosećih stubova udario teretni brod. 

Direktor komunikacija vatrogasne službe grada Baltimora Kevin Kartrajt potvrdio je da je došlo do "incidenta" kada je u most udarilo "veliko plovilo" zbog čega se srušio u reku.

"Veruje se da je u reku upalo više radnika. Nekoliko vozila je takođe završilo u reci. U toku je razvoj događaja sa masovnim žrtvama", rekao je Kartrajt, a piše Bi-Bi-Si.

"Dve osobe izvučene iz vode"

Šef vatrogasne službe Baltimora Džejms Volas rekao je na konferenciji za novinare da su dve osobe do sada izvučene iz vode.

"Jedna od njih je odbila medicinsku pomoć i zapravo nije pretrpela ozbiljnije povrede, dok je druga osoba prevezena u bolnicu i u teškom je stanju", rekao je Volas.

Šef policije navodi da potraga i dalje traje, ali da je područje pretrage veliko.

"Za šest osoba se još traga", rekao je Volas i naveo da su na mostu u trenutku udara bili radnici koji su radili na reparaciji delova mosta. 

"Sonar je detektovao vozila pod vodom, ali u ovom trenutku ne znamo o kom broju je reč", istakao je Volas.

Proglašeno vanredno stanje, odbačena mogućnost terorističkog akta

Guverner Merilenda Ves Mur proglasio je vanredno stanje na teritoriji dela ove savezne države. 

"Radimo na tome da uključimo federalne resurse u akciju spasavanja", naveo je Mur, a pomoć već pružaju i pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) koji su naveli da su ispitali mogućnost terorističkog napada. 

"Nema indikacija da je ovo bio teroristički akt", navodi se u saopštenju FBI-ja.

To je na novoj konferenciji za medije potvrdio i guverner Mur. 

Temperatura vode oko osam stepeni, akcija spasavanja u toku

Temperatura vode na ulazu u baltimorsku luku je oko osam stepeni, javlja Si-En-En, a hipotermija kod čoveka se javlja kada je telesna temperatura niža od 35 stepeni.

Direktor komunikacija vatrogasne službe Baltimora Kevin Kartrajt ističe da je subjektivni osećaj da je napolju minus, a da je u vodi još hladnije.

"Vidljivost je takođe ograničena. U potragu su uključeni i ronioci, a moramo da brinemo i o bezbednosti spasilaca", istakao je Kartrajt. 

U akciji spasavanja koriste se čamci, brodovi i helikopteri. 

Vlasti savezne države Merilend saopštile su da se saobraćaj odvija zaobilaznim putem, kao i da su svi prilazi mostu zatvoreni. 

Gradonačelnik Baltimora Brendon Skot napisao je na Iksu (Tviteru) da je upoznat sa incidentom na mostu "Frensis Skot Ki" i da je u kontaktu sa lokalnim vlastima. 

Brod plovio pod zastavom Singapura, most se srušio za nekoliko sekundi

Službe su navele da je veliki teretni brod udario u stub mosta oko 1.30 prema lokalnom vremenu.

Na video-snimku se vidi visoki brod koji je krenuo direktno prema jednom od stubova mosta pre nego što se sudario s njim.

Usledilo je rušenje najvećeg dela mosta u vodu za samo nekoliko sekundi. Udar je odmah izazvao urušavanje i okolnih delova mosta.

Brod "Dali" plovio je pod zastavom Singapura, a bio je na ruti za Kolombo u Šri Lanki. Dužina broda je oko 300 metara i on je 2016. već učestvovao u incidentu kod luke u belgijskom Atverpenu. 

Iz kompanije "Synergy Marine Group", koja je upravljala brodom "Deli", naveli su da bi "tačan uzrok incidenta tek trebalo da se utvrdi". 

"Nijedan član posade nije povređen", naveli su takođe iz kompanije. 

Ipak, u neklasifikovanom dopisu Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) potvrdio je da je brod "izgubio snagu" neposredno pre udarca u potporni stub mosta. 

Most iznad prolaza u gradsku luku

Most "Frensis Skot Ki" je sa pristupnim saobraćajnicama dugačak oko tri kilometara i deo je obilaznice oko Baltimora. Nalazi se iznad prolaza u baltimorsku luku. 

Direktor komunikacija vatrogasne službe Baltimora Kevin Kartrajt istakao je da će šteta na mostu, koji je izgrađen 1977. godine, biti procenjena u narednim danima.

"Ovaj most je korisito mnogim putnicima u gradskom području Baltimora. Pokušaćemo da procenimo u kakvom je stanju. Most trenutno nije bezbedan i u funkciji", poručio je Kartrajt.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару