Читај ми!

Опасне материје на броду који је ударио у балтиморски мост – део се излио у реку, утврђује се степен загађености

Брод који је ударио у мост изнад луке у Балтимору превозио је најмање 56 контејнера опасних материјала. Део материја се излио у реку Патапско, а инспекција утврђује степен загађености воде. Рониоци су из камионета на дубини од седам и по метара извукли тела двојице радника, док се потрага за још четворицом несталих наставља уз претпоставку да су се сви утопили. Одбор за безбедност саобраћаја утврђује због чега је на пловилу дошло до нестанка струје.

Припадници америчког Националног одбора за безбедност у саобраћају (НТСБ) утврдили су да је велики теретни брод "Дали", који је ударио у балтиморски мост "Френсис Скот Ки" и изазвао рушење конструкције, превозио најмање 56 контејнера опасних материјала.

"Брод је носио корозивне и запаљиве материјале, као и литијум-јонске батерије. Неки од контејнера су оштећени, а део материјала се излио у реку Патапско и надлежне инспекције испитују загађеност воде", навела је председница НТСБ-а Џенифер Хоменди на конференцији за медије.

Одбор је такође истакао да се са брода који је превозио око 3.000 контејнера робе ка Коломбу и Шри Ланки прикупљају други докази који би помогли у утврђивању чињеница шта се догодило непосредно пре несреће.

Тренутно се зна да је 23-члана посада "Далија" пријавила да ће доћи до судара два минута након што је утврдила да на броду нема струје, због чега систем за управљање и мотори нису били у функцији.

"Прикупљамо информације са уређаја брода, а узимамо и детаљне исказе капетана и других чланова посаде. Пронашли смо црну кутију, па ћемо видети шта се догодило", потврдила је Хомендијева.

Извучена тела двојице радника

Спасилачке службе извукле су тела двојице радника, док се наставља потрага за још најмање четворо несталих за које се претпоставља да су се утопили.

"Пронађена су тела Алехандра Ернандеза Фунетеса из Мексика и Дорлијана Кастиља Кабрере из Гватемале", саопштила је полиција Мериленда.

Наводи се и да је Фуентес навршио 36, а Кабреро 26 година, као и да су тела била "заробљена у црвеном камионету на дубини од седам и по метара".

Жртве су били радници који су поправљали рупе на конструкцији моста, а у воду су пале са висине од најмање 50 метара.

Обојица су живели у близини Балтимора.

"Радници били на паузи у тренутку несреће"

Рониоци и речна полиција сонарима и даље претражују терен, али упозоравају да су "сви напори за несталима исцрпљени" и да "чврсто верују" како су преостала возила са моста под водом и бетонском конртукцијом.

Температура воде у реци Патапско била је око осам степени Целзијусових. 

"Већина радника била је на паузи непосредно пре удара и седели су у својим аутомобилима", саопштено је из полиције.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво