Bez dogovora o šefu Evropske komisije

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nisu se saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters. Agencija navodi da su se lideri EU "pogađali" oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.

Diplomate navode da je Merkelova bila zaprepašćena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsednika EK.

Makron je, sa druge strane, da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Magrete Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans.

Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dve zemlje.

Angela Merkel je rekla da su se lideri saglasili da ime kandidata za predsednika Evropske komisije bude poznato narednog samita krajem juna.

Francuski predsednik je naveo da želi dve žene i dva muškarca da predvode Evropu u narednih pet godina, iako je odbio da imenuje svoje omiljene kandidate.

"Za mene je ključno da na najosetljivijim mestima imamo ljude koji su najharizmatičniji, najkreativniji i najkompetentniji. Važno je i da poštujemo rodnu ravnopravnost i kandidujemo dva muškarca i dve žene", istakao je Makron.

Tusk: Razgovori o procesu izbora

Presednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da budući predsednik Evropske komisije mora da ima podršku kvalifikovane većine Evropskog saveta i većinu u Evropskom parlamentu.

Istakao je da je prema odredbama evropskog Ugovora na Evropskom savetu da predloži, a na Evropskom parlamentu da izglasa budućeg predsednika Evropske komisije.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima, već o procesu izbora kandidata.

Dodao je da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kriterijumi, kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Lideri EU okupili su se u Briselu na večeri na kojoj je trebalo da bude izabran naslednik Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije. 

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару