Нобеловац Мухамед Јунус привремени премијер Бангладеша

Добитник Нобелове награде за мир Мухамед Јунус биће на челу привремене владе Бангладеша, након што је премијерка Шеик Хасина поднела оставку и побегла у иностранство, услед насилних немира против њене владе.

Познат као ''банкар за најсиромашније“ и дугогодишњи критичар Хасине, Јунус ће бити привремени премијер до одржавања нових избора.

Одлука о Јунусовом именовању донета је на састанку на којем су учествовали лидери студентских протеста, војни шефови, чланови цивилног друштва и пословни лидери.

Хасина је напустила Бангладеш у понедељак након 15 година на власти, услед протеста против система квота за доделу државних послова.

Војска је привремено преузела контролу, али се за сада не зна каква ће бити њена улога у прелазној влади након што је председник данас распустио парламент како би отворио пут за изборе, преноси АП.       

Студентски лидери који су организовали протесте тражили су да Јунус, који се тренутно налази у Паризу као саветник организатора Олимпијаде, води привремену владу.

Економиста и банкар по професији, Јунус је 2006. добио Нобелову награду за мир због коришћења микрокредита за помоц́ сиромашнијим људима, а посебно женама.  Комитет за Нобелову награду за мир захвалио је Јунусу и његовој Грамин банци ''за њихове напоре да створе економски и друштвени развој“.         

Јунус је основао Грамин банку 1983. године да би обезбедио мале кредите предузетницима који претходно нису могли да испуне неопходне захтева.

Администрација Шеик Хасине је 2008. покренула истрагу против њега, након што је Јунус годину дана раније покушао да оснује политичку странку.

Током истраге, Хасина је оптужила Јунуса да је као шеф Грамина користио силу и друга средства за враћање кредита од сиромашних сеоских жена, што је он негирао.

Хасинина влада почела је да преиспитује активности банке 2011. године, а Јунус је отпуштен са места генералног директора због наводног кршења владиних прописа о пензионисању. 

Суђено му је 2013. године под оптужбом да је примао новац без дозволе владе, укључујући Нобелову награду.

Раније ове године, суд у Бангладешу подигао је оптужницу против Јунуса и још 13 особа за случај проневере од два милиона долара. Он се изјаснио да није крив и је пуштен уз кауцију, док његове присталице тврде да је био на мети због лоших односа са Хасином.

Јунус је рођен 1940. године у Читагонгу, лучком граду у Бангладешу, а докторирао је на Универзитету Вандербилт у Сједињеним Државама и тамо је кратко предавао пре него што се вратио у Бангладеш.

среда, 07. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару