Читај ми!

Zrenjanin: Festival česnica i božićnog hleba

Česnica ili božićni kolač pravi se na razne načine i može biti u obliku hleba, slatke, posne pite ili pogače videlo se na Festivalu „Česnica" koji je u Zrenjaninu započeo svoj jednomesečni put po Srbiji i Republici Srpskoj.

Hleb spaja i zajednički je imenitelj u kulturama svih evropskih naroda. Poseban značaj imaju obredni hlebovi, poput božićne česnice koja se u raznim oblicima vekovima pojavljuje na trpezi. Festival česnice ili obrednog božićnog hleba ove godine se u Srbiji održava treći put i tokom decembra će okupiti domaćice u Negotinu, Kragujevcu, Loznici i Banja Luci. Karavan je počeo u Zrenjaninu, gde svako selo i sredina imaju svoj recept za česnicu.

“Obično se pravi okrugla česnica kao točak da bi se stalno vrtila ukrug. -A sastojci, uvek posni? - Uvek, uvek su posni, mada sad već neko i pravi sa maslacem i drugo, ali uglavnom su posne”, kaže Marija Večanski iz Boke.

“Beskvasno testo, znači bez kvasca, voda, brašno, umesi se i onda se to ukrasi ne kao današnje, na primer ove slavske pogače i to, nego bukvalno neki mali sa istim tim testom urađeni ti detalji”, navodi Mirjana Dangubić iz Sečnja.

Po čemu su banatske česnice su baš posebne objašnjava Slađana Dulijan iz Zrenjanina“ „Zato što su sočne, pune oraha, suvog grožđa, smokvi, meda, šećera, eto! One se zalivaju prilikom pečenja odmah i onda dobijaju tu sočnost.”

Festival božićnog kolača „Česnica" pokrenula je Kancelarija za kulturnu diplomatiju sa ciljem promocije kulturnog nasleđa brojnih zajednica.

“Zrenjanin i celokupna ova regija u stvari je srce te multikulturalnosti, preplitanje kultura, preplitanje identiteta i to se zaista vidi na ovim trpezama, vidi se to blago prelivanje od nemačke, rusinske, poljske, srpske česnice, svih božićnih kolača”, kaže Dr Gordana Bečić, UG Kancelarija za kulturnu diplomatiju.

U neobični festival česnica uključeni su i etnografska odeljenja muzeja i ustanove kulture gradova domaćina, a manifestaciju osim gastronomskog dela prate i naučna predavanja o hlebu i tradiciji.

среда, 05. фебруар 2025.
4° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове