Na gazdinstvu Janković kod Šapca uzgajaju zaštićenu italijansku rasu goveda

Italijanska rasa goveda kijanina, jedna je od najstarijih i najkrupnijih na svetu. Na gazdinistvu u Dobriću kod Šapca, porodica Janković uzgaja devet grla, koja su u Pocerinu stigla ovog meseca, u saradnji sa institutom u Peruđi.

Dlaka im je porcelansko bele boje. Goveda su krupna i visoka, jedu istu hranu kao i simentalske rase, ali su znatno mesnatija od njih.

“Mi nismo imali toliko iskustva, uopšte sa govedarstvom. Ali sada što vidimo, nisu uopšte toliko zahtevne. U Italiji, to je bila paša. Mi planiramo, pre svega će biti koncentrovani deo. Umatičene su. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinu ih je upisala u registar u Srbiji, tako da su i zvanično na spisku rasa u Srbiji”, navodi Draža Janković, iz Dobrića.

Doći do zaštićene italijanske rase goveda nije bilo lako. Procedura oko kupovine i uvoza, trajala je dve godine.

“Ova rasa goveda se koristi isključivo za proizvonju mesa. Jako kvalitetnog mesa. Najviše se koriste stekovi po ekskluzivnim restoranima. Meso je nešto skuplje od klasičnih goveda. Nadamo se plasmanu i u Srbiji. Prvi put se sreće na našim prostorima”, objašnjava Draža..

Posle karantina od mesec dana, goveda će ići na pašu.

“Izuzetno visok radman od 65%. To meso se smatra posebno kvalitetnim. Ima posebnu cenu zbog toga. Inače, ona se gaji kao i sve druge tovne rase. Pre svega se gaji na paši, ili se dohranjuje na paši i u ispustima. Ne zahteva nikakve posebne uslove smeštaja. Velika je razlika u odnosu na simentalca, ženke dosežu težinu 600 do 800 kg, a bikovi 800 do 1.100 kg. Najbolje se prodaju tovna junad od 16 meseci kada su u težni 650-700 kg”, ističe Zoran Kozlina, iz PSSS Šabac.

Uvezena goveda su različite starosti. Četiri krave su steone, a Jankovići planiraju da u Italiji kupe još nekoliko grla.

 

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије