Читај ми!

Legat u Badovincima - kuća Tufegdžića

Mačva je dobila još jedan legat-kuću Tufegdžića u Badovincima, koju su otkupili graditelji mosta na Drini, Mira i Slobodan Pavlović i ustupili selu na korišćenje. U zdanju koje ima istorijsku i kulturološku vrednost, održana je i prva manifestacija.

Dom Tufegdžića ili, kako je u selu zovu, Popovu kuću, sagradio je pre jednog veka, sveštenik Dragutin Tufegdžić, oženjen Persidom, kćerkom  Janka Veselinovića.

Reprezentativno zdanje izdvaja se po kamenim temeljima, visokoj tavanici i rezbarenim prozorima, iza kojih su odaje koje čuvaju uspomenu na Jankovu porodicu i život Mačve koje više nema. Da je zaštite od zuba vremena, dobrotvori, Mira i Slobodan Pavlović renovirali su kuću u kojoj je selo organizovalo prvu radionicu narodne radinosti.

"Okupili smo i stare i mlade u vezi te interakcije, da mladi vide šta su njihovi stari nekada radili i da to sačuvaju od zaborava", kaže Stojan Aničić, Oki, domaćin.

Uz pesmu koja se orila tokom čitavog dana učesnici su uživali u nekoliko radionica, posebno za tkanje, iako na mnogo modernijem razboju.

"Ono što me posebno oduševljava je to što ima puno dece, podmladak je tu i očigledno je da ih to interesuje", kaže Marija Ivanković-Jurišić, dizajnerka i voditelj radionice za tkanje.

"Drago mi je što moje selo ima ovakvu kuću. Uživamo ovde, gledamo kako se plete, tka i veze", kažu meštani.

Uz Etno park u Sovljaku i vajat Hajduk Stanka, Kuća Tufegdžića biće mesto okupljanja za goste, meštane i stvaraoce kojima je izvorna Mačva u srcu.

"Baš nam je cilj očuvanje tradicije. Kažu:"Pogledaj nošnju da vidim odakle si, progovori da čujem ko si!", kaže Milena Mica Petrović iz Badovinaca.

Direktor KOC-a u Bogatiću Ivan Radovanović kaže da je to tradicija, koreni Mačve i svih Mačvana i amanet kojim treba da idemo.

Ideja zadužbinara, bračnog para Pavlović jeste da ovaj legat postane mačvansko-semberski muzej koji će poput ovih niti na razboju povezati prošlost sa novim vremenom.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару