По чему је специфично смедеревско виногорје

Смедеревско виногорје има традицију дугу 1.700 година. У 3. веку Нове Ере, Римски цар, Марко Аурелије Проб, засадио је прве винограде у овом делу Србије. Близина Дунава и његова рефлексија, али и састав земљишта, чине да смедеревска вина имају јединствен и препознатљив укус. Са овог виногорја потиче аутохтона сорта белог грожђа, чувена ''Смедеревка''.

Традиција српског винарства сеже до средњег века, када су носиоци виноградарства били племство и црква.

“Сходно томе, за време деспота Ђурђа Бранковића овде у околини Смедерева, значи, били су засађени виногради, како у непосредној околини смедеревске тврђаве, тако значи и шире у сеоским насељима. У Смедереву је основан и први лозни расадник у Србији 1882., 1883. године и он се налазио на месту данашње старе железаре”, наводи Гордана Милетић, кустос Музеја у Смедереву.

Смедеревски крај познат је и по производњи гвожђа, али грожђе се гаји 1.700 година. Прве винограде засадили су Римљани. Данас су српски винари чувари прошлости, негују традицију и убирају плодове са земље која има дубоки корен традиције.

“Ми смо извукли неке специфичности у смислу неколико каменова из различитог временског периода, од првог века пре Нове ере, до другог века пре Нове ере, а имамо и каменове који потичу све до 5. века Наше ере”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Славољуб Јеремић, власник винарије из Југова објашњава: “Ово је главни технолог нашег винограда, јер у ствари то чини тероар у највећој мери нашег рејона. Иначе, није то само одлика нашег виногорја овде у Смедереву, то је одлика читавог београдског рејона, јер таква структура земљишта је од Београда, па до ушћа Мораве у Дунав. Зими скупљају топлоту и преко лета је песак као сунђер, упија влагу и помаже биљкама да преживе и најсушније и најтоплије дане”.

Због тога се све више инвестира у винограде и винарије, које уз стручан надзор, савременим технолошким процесима производе врхунска вина.

“Имамо Удружење произвођача вина са геопореклом Београд и под тим, добили смо сертификат да то можемо да радимо. На тржиште светско ћемо изаћи са тим именом, ако радимо заједнички, а појединачно нормално свако бије своју битку и тражи своје купце и своје клијенте којима ће то своје вино продати”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Славољуб Јеремић, власник винарије из Југова додаје: „Имамо пуну подршку професора са Института за винарство, тако да ништа не препуштамо случају, али опет и креативност коју сам добио из наслеђа бавећи се музиком је исто од великог утицаја. Тако да из генерација настало, а и за нове генерације радимо и стварамо”.

А путевима вина у смедеревски крај стиже све више туриста из целог света.

Џои Квејк, из САД каже да их је традиционална српска кухиња одушевила: “Различите врсте меса, вина, све је много више него што смо очекивали на меденом месецу”.

Сара Ларсон, из САД додаје: „Две недеље смо путовали Европом и ово је била наша последња дестинација, која је постала омиљена”.

“Ових дана бродови, крузери круже Дунавом, али нажалост ниједан од њих не може да пристане у Смедерево и да туристи сврате на пола сата, сат, два, није битно колико, јер не постоји пристан за велике бродове”, истиче Радослав Радојевић, власник винарије из Плавинца.

Винари се надају да ће се уз помоћ државе изградити пристан, а они планирају да укусима смедеревског краја привуку туристе из целог света. Судећи по младом брачном пару из Америке, тај испит су већ положили.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару