U ime starih u čajetinskim selima

Čajetinski volonteri, već dva meseca, obilaze starce u zlatiborskim selima, druže se sa njima i pomažu im u svakodnevnim obavezama.

Projekat "U ime starih" Udruženja građana Zlatiborski krug, realizuje se i u Nišavskom okrugu, u partnerstvu sa organizacijama Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca i Udruženja samohranih majki iz Niša, a uz podršku ambasade Kraljevine Norveške.

U opustelom zaseoku Todosijevića u Gorobilju je samo njih troje, Jela i komšije Dobrinka i Rašo. Vreme mere od dolaska do dolaska dece, odnedavno i Milene, Nikole, Ane, Jagode i Aca, čajetinskih volontera.

"Pomognu mi uvek. Pre su mi u kući lepo sredile, onda mi je iscjepo Nikola neka drva...", kaže Jela Todosijević iz Gostilja. "Oni su meni toliko dragi, ko da dođu ovi moji iz Užica."

Najvažnija je lepa reč, kaže Dobrinka Todosijević: "Oni dođu, nasmijemo se, fino, lepo... Provere nam i šećer i pritisak."

Radost druženja je obostrana. Milena Velanac, apsolventkinja medicine, a sada i volonter, kaže da joj ovo mnogo znači:

"Rad na terenu i ono što smo vežbali na fakultetu dosta se razlikuje; pacijentima takođe znači da neformalno porazgovaraju s nekim, da se posavetuju. Mnogo je lakše pričati u njihovoj kući nego u ordinaciji."

Slično je i iskustvo Ane Filipović, učenice Medicinske škole, koja kaže da joj je veoma važno korisno provedeno vreme:

"Kada znam da sam pomogla nekome, da nisam samo potrošila vreme bez veze, već da sam učinila nešto dobro za nekog drugog, meni znači, jer se osećam bolje. Imam iskustvo iz ovoga, jer znam posle kako sa različitim ljudima, znam šta me očekuje u životu."

Dvanaestoro volontera, uglavnom srednjoškolaca, dva puta mesečno, od jula, i rečju i delom, pomažu starijim Zlatiborcima u sedam čajetinskih sela, na predlog mesnih zajednica.

"Mi se ne poklapamo ni u jednom staračkom domaćinstvu sa uslugama Centra za socijalni rad", objašnjava Jagoda Jeremić, koordinatorka projekta "U ime starih" i volonter, "baš iz tih razloga da bismo pomogli što većem broj starih."

Volonteri su dobrodošli gosti u 38 domaćinstava: i jedni i drugi su sigurni da će se, i nakon aprila naredne godine, kada se projekat završava, nastaviti njihovo međugeneracijsko druženje.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару