Читај ми!

Drecun: Poseta Makrona signal da odnosi Srbije i Francuske imaju kapacitet da prerastu u strateško partnerstvo

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Milovan Drecun rekao je za RTS da je najavljena poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu pokazatelj da odnosi Srbije i Francuske imaju kapacitet da prerastu u strateško partnerstvo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji 29. i 30. avgusta. Ugostiće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Milovan Drecun rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da bilateralni odnosi između Srbije i Francuske napreduju, da su veoma dinamični, perspektivni, te da imaju kapacitet da prerastu u jedno važno, strateško partnerstvo.

"Mislim da će ova poseta biti nastavak svega toga i trasiranje puta za dalji razvoj", kaže Drecun.

"Stav Francuske važan po mnogim pitanjima"

Ukazuje da je nama bitan stav Francuske po mnogim pitanjima.

"Francuska je jedna od najuticajnijih zemalja Evropske unije. Njen odnos prema proširenju, napretku kandidata za članstvo u EU je izuzetno bitan. Francuski glas ima veliku težinu u svim institucijama Evropske unije i generalno na međunarodnom planu, i očekujem da će ova poseta zaista učvrstiti taj bilateralni odnos dve zemlje koji ide putem uspostavljanja strateškog partnerstva", kaže Drecun.

To partnerstvo, ukazuje gost Jutarnjeg programa, ima jednu "rak ranu", a to je odnos Francuske prema pitanju Kosova i Metohije.

"Oni su priznali lažnu državu Kosovo, a ne smemo da dozvolimo da nas to omete i da nas sprečimo da gradimo, svuda gde možemo, dobre odnose", ističe Drecun.

Stvaranje okvira za dalju ekonomsku saradnju

Ukazuje da je pored političkih ocena koje će biti iznete tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona važno stvaranje okvira za dalju ekonomsku saradnju, koja, kaže, treba da bude na najvišem tehnološkom nivou.

"I Srbija i Francuska su sada zemlje koje se nalaze u žiži razvoja veštačke inteligencije i o tome će se dosta razgovarati. Tu su veliki infrastukturni projekti", kaže gost Jutarnjeg programa.

Ukazuje da Francuske kompanije raspolažu sa najsavremenijom tehnologijom.

"One imaju dobar menadžment, dobro upravljanje i mogu da budu veoma dobri nosioci velikih infrastrukturnih projekata. I ono što je svakako od posebnog značaja što bi odnose Srbije i Francuske izdiglo na kvalitativno izuzetan visok nivo jeste mogućnost kupovine najsavremenijih borbenih aviona 'rafal' od Francuske.

"Jer kad vam neko transveriše tu izuzetno osetljivu vojnu, najsavremeniju tehnnologiju onda za duži period se opredeljuje da sa vama gradi stabilne, napredne, dobre političke odnose i generalno dobre odnose", kaže Drecun.

Celo gostovanje Milovana Drecuna možete pogledati u videu na početku teksta.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи