Читај ми!

Макрон у Србији 29. и 30. августа

Председник Александар Вучић угостиће председника Француске Емануела Макрона, који ће боравити у званичној посети Србији 29. и 30. августа, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника Републике.

Председник Француске Емануел Макрон допутоваће у дводневну званичну посету Србији 29. августа, са циљем да се даље продубе билатерални односи и сарадња у области привреде, здравства, енергетике и културе, потврђено је Танјугу у Председништву Србије.

Двојица лидера ће разговарати и о питањима у вези са вештачком интелигенцијом (АИ), будући да ће Србија преузети председавање Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију, а да је Француска домаћин самита АИ који ће се одржати у Паризу у јулу 2025. године.

Такође, Макрон ће посету искористити како би поново потврдио подршку Француске европском путу Србије.

Макрон у Србију долази на позив председника Александра Вучића, а како је речено Танјугу дијалог и сарадња између Француске и Србије су наставили да јачају, што је још једном показала званична посета председника Вучића Француској у априлу 2024.

Председник Вучић је недавно, на отварању Српске куће у Паризу, за време Олимпијских игара, најавио долазак председника Макрона.

Иначе, актуелни француски председник први пут је био у званичној посети Београду у јулу 2019. године када су две земље обележиле 180 година од успостављања дипломатских односа.

Очекује се да ће економске, али и војне теме бити у фокусу двојице председника, а Вучић је раније изјавио да би куповина "рафала" била највеће издвајање српског војног буџета "које би изнело и до три милијарде евра".

Да су војна питања део агенде, потврдио је Макрон на конференцији за медије 18. јула, након Самита Европске политичке заједнице у Великој Британији.

Упитан о статусу уговора за набавку француских авиона за Србију, Макрон је одговорио да ће у наредним недељама или месецима посетити Србију "како бисмо финализовале преговори који су предмет техничких, финансијских и политичких преговора између наших држава".

Србија и Француска су постигле договор о набавци борбених авиона "рафал" у априлу током посете председника Александра Вучића Паризу и сусрета са Макроном.

Такође, Србија и Француска потписале меморандум о разумевању о успостављању сарадње у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

Вучић је тада рекао да се са Француском воде разговори како би се добило знање и експертиза за изградњу хидроелектрана и нуклеарних електрана.

четвртак, 22. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару