Читај ми!

Mihajlovićeva za Glas Amerike: Bajatović bruka za sve, ne čuva ga Rusija

Srbija se neće sklanjati ni od jedne gasne rute koja treba da prođe kroz njenu teritoriju, da to ne bude samo ruski gas, kaže za Glas Amerike ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović. Ministarka je demantovala da je "američki čovek", kao i da Moskva stoji iza direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, za kojeg je ocenila da je "bruka za sve".

Ministarka Mihajlović je u intervjuu za Glas Amerike rekla da je Balkanski tok završen u konstruktivnom delu i očekuje da će 2021. biti potpuno operativan.

Kaže i da je priča da je ona "američki čovek" smešna i da je ona proteklih šest godina  radila u infrastrukturi, i sa ruskim i sa američkim kompanijama, turskim, azerbejdžanskim i mnogim drugim.

"Odnosi se isto i ovde u energetici. Mislim da se tu stvorila neka priča pre šest-sedam godina na koju ja nisam reagovala, jer sam mislila da je bezvezna, a trebalo je da reagujem. Ne postaje se tek tako ruski ili američki čovek. Radite za svoju zemlju, imate agendu koja se zove politika Vlade, realizujete to i to je najvažnije", rekla je Mihajlovićeva. 

"Bajatović bruka za sve"

Nije tajna da kritikuje direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića iza koga, opet neki tvrde, stoji Rusija. 

"Nikakva Rusija ne stoji iza direktora 'Srbijagasa'. I sve te priče o velikim zaverama, kako iza nekog direktora stoji ko zna ko, to nije tačno. To je pitanje našeg unutrašnjeg uređenja, hoćemo li da imamo profitabilan 'Srbijagas' ili ćemo da pustimo da on radi ovako kako radi. Ja generalno mislim da je direktor 'Srbijagasa' bruka za sve, on je bruka i za neku Rusiju ako to tako postavljamo, ali je bruka i za naš finansijski sektor", tvrdi ministarka.

Srbija otvorena za sve, ne samo za ruski gas

Srbija trenutno uvozi gas samo iz Rusije, ali kaže da se nećemo skloniti ni od jedne rute koja treba da prođe kroz zemlju.

"Gas postaje gorivo i političko i ekonomsko 21. veka. Srbija je diverzifikovala svoje puteve, i to je važan i dobar korak. Dobavljače nismo diverzifikovali... Ono što je važno jeste ta gasna stabilnost, politička stabilnost. Mislim da je Srbija i te kako shvatila da ćemo na sve moguće načine pokušati da budemo taj tranzitni koridor, nećemo se skloniti ni od jedne rute koja treba da prođe kroz Srbiju, da to ne bude samo ruski gas. I mislim da je sada svima jasno da nema povratka nazad", rekla je Mihajlovićeva.

Zašto je poskupela struja

Struja poskupljuje od 1. februara i to je, prema rečima ministarke, redovna godišnja  korekcija i vezana je za nove instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije.

"Sada je na prosečan račun od 3.000 dinara skočila za nekih 150 dinara. Ja nisam od onih ministara koji će da govore da Srbija ima najnižu cenu struje. To jeste tačno, ali ono što ja mislim da kada govorimo o struji, mnogo važnija stvar za svakog građanina je kvalitet te električne energije", objašnjava ministarka

Kada je reč o mini-hidroelektranama koje su izazvale mnogo kontroverzi, ministarka kaže da obnovljivi izvori energije podrazumevaju podred mini-hidroelektrana i solarne i vetroelektrane i elektrane na biogas.

"Dakle, niko ne insistira na mini-hidroelektranama. One su u mnogim zemljama u Evropi dale svoj doprinos, u nekim zemljama su 70 odsto u proizvodnji električne energije. Zašto se kod nas to realizovalo tako da se stavlja cev u reku, ja nisam za to. Ja sam za to da ekologija i energetika budu zajedno i dogovore se šta je interes. Mini-hidroelektrane neće spasiti energetiku Srbije i neće nam doneti energetsku bezbednost, mora se voditi računa o okolini", smatra Mihalovićeva. 

Kaže i da je rok od 30 godina potpuno realan da možemo da napravimo šta će biti naši zamenski kapaciteti za ugalj.

"Srbija ide u tri smera: okrećemo se izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i jedan mali procenat iz obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarne elektrane i elektrane na vetar. Ne bi trebalo da bude skuplje. Za nas je trenutno skuplja termoenergija. I treba da znamo da ako do 2050. to ne uradimo, Srbija će minimum milijardu evra davati samo na taksu na ugljen-dioksid. Znači, bacaćemo milijardu evra i to je jedan auto-put koji ćemo bacati svake godine", objašnjava ministarka.

O projektu Jadar 

Građani koji žive u okolini Loznice strahuju da bi iskopavanje rude litijuma moglo da ugrozi životnu sredinu, ali ministarka kaže da će sve što od dokumentacije postoji i što je urađeno biti dato na uvid građanima.

"Studija o zaštiti životne sredine još nije završena, rade je između ostalog i naši univerziteti u Beogradu. Ali, to kako negde u nekoj državi izgleda i kako će u našoj državi da izgleda, zavisi od toga kako se postavi država prema investitoru. Mi nećemo uraditi ništa što može da ugrozi životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ja nisam ministarka koja će da se napravi luda na ono što se zove zdravlje i životna sredina", rekla je ministarka Zorana Mihajlović u intervjuu za Glas Amerike.

четвртак, 01. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару