Kinezi zainteresovani za više projekata u Srbiji

Kineska kompanija "Šandong hajspid grupa" nije nepoznata na našim prostorima. Njoj je poverena izgradnja dve deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometara vrednosti 333 miliona dolara. Ta kompanija danas će razgovorati u Vladi Srbije na kojima će predočiti planove za buduće projekte. U igri su koncesija za auto-put Beograd-Čačak, i veliki kineski kulturni centar u Srbiji.

Reč je o velikoj poslovnoj grupaciji u državnom vlasništvu sa kapitalom od oko 3,3 milijarde dolara i godišnjim operativnim prihodom od 50 milijardi juana. Sa imovinom od 350 milijardi juana, "Šandong hajspid"  je najveće preduzeće u provinciji Šandong, trećoj po bogatstvu u zemlji, i najmoćnije u svojoj branši.

"Šandong Hajspid" u svom sastavu ima 28 kompanija i više od 70.000 zaposlenih. Kompanija je sagradila više od 3.000 kilometara aut -puteva, most preko zaliva Jaođišu dug 42 kilometra, koji je najduži na svetu i više od 1.000 kilometara železničkih pruga. U Kini i u 106 zemalja u svetu investirala je više od 70 milijardi juana.

Direktor kompanije "Šangdong Hajspid" Mang Jan rekao je da im je kao kineskoj kompaniji u Srbiji izuzetno dobro i da žele da invetsiraju u konkretne projekte.

"Prvi i najveći je Kineski kulturni centar, površine 24.000 kvadratnih metara, koji bi se gradio pored porušene Kineske ambasde na Novom Beogradu. Zatim zaintresovani smo za Hotel Jugoslaviju, njegovu obnovu i izgradnju dve kule vredne oko 100 miliona evra. Takođe otvoreni smo za sve infrastrukturne projekte imamo kao državna kompanija pristup sredstvima koja na tržistu imaju najmanje kamatne stope", kaže Meng Jan.

Kineska strana radi i na koridoru 11. Čak 70 odsto radne snage je iz Srbije, a najveći partner u tom poslu je beogradski "Energorojekt".

"Veoma smo zainteresovani za koncesiju auto-puta Bograd-Čačak, radimo sa vašom vladom na tom projketu. Mi mislimo da je to isplativa investicija", dodaje Meng Jan.

Kompanija Šandong Hajspid ovih dana je u Republici Srpskoj potpisala memorandume o razumevanju za 50 kilometara auto-puta i oko 120 kilometara želežničke pruge. Reginalno je zainteresovna za povezivanje železničkih i putnih koridora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару