Читај ми!

Oko 11: Veći PDV, veće cene

Odgovor na pitanje da li će povećanje PDV-a i ukidanje 130 taksi privrednicima pomoći oporavku srpske ekonomije, izaziva polemiku među predstavnicima privrednog sektora. Dok jedni smatraju da su nove mere dobre kao početak ekonomske reforme, drugi tvrde da će uštede biti zanemarljive u odnosu na troškove koje donosi povećanje poreza.

Državnoj kasi trenutno nedostaje milijarda i po evra do kraja godine. Prvi potezi nove Vlade trebalo bi da idu u korist privrede, ali građanima će najpre doneti poskupljenja, slažu se gosti emisije Oko 11.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko 11"

"Delimično će sve da poskupi, ali mislim da je ovo dobra mera jer će popuniti budžet, zaustaviće divljanje budžetskog deficita i povećaće nam kredibilitet u svetskoj javnosti, jer pokazuje da Srbija vodi računa o svojim finansijama", smatra Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora i član novoformiranog Nacionalnog saveta za privredni oporavak.

Nove mere su morale biti uvedene, rekao je predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, jer je Srbija imala veliki minus koji nije mogao drugačije da se podmiri.

"Sigurno ćemo mi privrednici osetiti smanjenje prometa u nekim domenima ali će mera ukidanja parafiskalnih nameta nadoknaditi taj gubitak", ocenjuje Atanacković.

Povećanje PDV-a i ukidanje parafiskalnih nameta jedno je od prvih ispunjenih obećanja nove Vlade, ipak nisu svi privrednici time zadovoljni. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da je predlog bio da se smanje porezi na rad i dohodak, a da se povećaju porezi na potrošnju.

"Povećavati PDV kada je samo u junu agregatna tražnja pala, kada padaju kupovna moć, standard građana i strane investicije znači manje prihoda u budžet. Podizanje poreza, izolovano u odnosu na druge mere, je potpuno besmisleno", objašnjava Knežević.

Privrednici se slažu da jedna mera nije rešenje za ekonomski oporavak i da na cene ne utiče samo povećanje PDV-a, već i suša, povećanje kursa i kamatnih stopa.

"Mi moramo da  napravimo sveobuhvatne reforme, ako je ovo korak u tom pravcu ja ga pozdravljam. Potrebno je jačanje preduzetništva, da se zaboravi da se prihodi  prave samo marketinškim trikovima, već da se ojača prvo proizvodnja", kaže Toplica Spasojević.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća smatra da je nivelaciju od osamdeset odsto budžetskog deficita moguće napraviti samo uz političku volju i na drugačiji način, kontrolom javnih nabavki, radikalnijom naplatom poreskih obaveza i kontrolom subvencija privredi.   

„Radikalno se može uštedeti na strani rashoda samo da se oni koji upravljaju hoće da odreknu svojih privatnih, institucionalnih uticaja i arčenja budžetskog novca", smatra Milan Knežević.

Privrednici se slažu da je teško predivdeti šta će sve da poskupi i da je rast cena trenutno najvidljiviji na naftnim derivatima.

"Što zbog toga što dinar gubi na vrednosti, što zbog odnosa dolara i evra, a Srbija nema ni dovoljno razvijeno tržište. Ovde imamo monopol NIS-a  i države i cene na pumpama se rukovode njihovim cenama", objašnjava Nebojša Atanacković dodajući da će gorivo najverovatnije poskupeti za dva do tri dinara po litru.

Gosti Oka slažu se da će ukidanje parafiskalnih nameta poboljšati privredni ambijent u Srbiji, ali ne i u vezi sa ukidanjem agencija u javnom sektoru .

„Najbesmislenije je zatvarati agencije a ne otpuštati zaposlene u javnom sektoru. Mora se javna potrošnja svesti na nivo da je privreda može plaćati", ocenjuje Milan Knežević.

Privrednici se slažu da nove mere neće ublažiti trend svakodnevnih otkaza u privatnom sektoru i da se prvo preduzetnicima mora dati šansa da oporave proizvodnju.

Sagovornici Oka, ipak, nisu mogli da se slože da država dovoljno štiti interese malih i srednjih preduzeća. Milan Knežević smatra da, u trenutnim uslovima, mali privrednici ne mogu da investiraju u proizvodnju i održavanje radnih mesta, dok Toplica Spasojević najavljuje da će Nacionalni savet za privredni oporavak napraviti plan konkretnih koraka za pomoć privredi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару