Читај ми!

Protest protiv rudarenja litijuma – blokade na železničkim stanicama Prokop i Novi Beograd

Protest "Rudnika neće biti" protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar", u organizaciji ekoloških udruženja, održan je na Terazijama u Beogradu. Posle okupljanja i obraćanja govornika na Terazijama, građani su održali protestnu šetnju do "Gazele". Kod mosta su se podelili u dve kolone, prema železničkim stanicama Novi Beograd i Prokop, koje je deo okupljenih blokirao. Organizatori su najavili da će tu ostati celu noć.

Skup na Terazijama organizuju ekološka udruženja pošto danas ističe rok koji su na protestu ispred Ustavnog suda 11. jula dali Vladi Srbije da odustane od rudarenja litijuma.

Isti zahtev je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) dao Vladi i ranije na protestu u Loznici, 28. juna, da se donese zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i bora u zemlji, kad su najavili, da će, ako njihov zahtev ne bude usvojen, radikalizovati dosadašnje proteste.

Organizatori protesta koji je počeo danas u 19 sati na Terazijama u Beogradu pod parolom "Rudnika neće biti" zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra, najavili su da planiraju i blokade na više tačaka u Beogradu i Srbiji.

Nisu, međutim, odmah precizirali o kojim lokacijama je reč.

Zlatko Kokanović, jedan od organizatora rekao je za Fonet da se radi o tačkama važnim za privredu, bez "maltretiranja građana".

Govornici na protestu su bili predsednik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović, Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), naučna savetnica beogradskog Instituta za hemiju Dragana Đorđević i glumica Svetlana Bojković.

Protesti su prethodnih dana održavani u gradovima širom Srbije, na kojima su okupljeni građani zatražili da se zakonom trajno zabrane geološka istraživanja i eksploatacija litijuma u zemlji.

Građani i aktivisti juče su se okupili na skupovima u Nišu, Čačku, Vranju, Leskovcu, Lazarevcu, Vladimircima i Malom Zvorniku.

U četvrtak, protesti su održani u Subotici, Kruševcu, Gornjem Milanovcu, Smederevskoj Palanci i Zaječaru čija je poruka bila ista - stop najavljenom projektu "Jadar".

U Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu protestni skupovi građana protiv iskopavanja litijuma održani su 7. avgusta.

Istim povodom 6. avgusta okupili su se građani Jagodine, Sremske Mitrovice, Inđije i Knića, skup u Smederevu, Rekovcu, Boru i Bresnici održan je 5. avgustaa u Paraćinu je protestni skup građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji održan 3. avgusta.

U centru Pančeva 2. avgusta održan je građanski protest, prvi put u tom gradu, protiv projekta "Jadar". I meštani opštine Topola protestovali su protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u Mionici i Raški, 31. jula u Požegi, u utorak 30. jula u Kosjeriću i Mladenovcu, a u ponedeljak 29. jula u nekoliko gradova i opština Srbije – u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Barajevu.

Serija protesta usledila je posle odluke Vlade Srbije od 16. jula da se nastavi projekat izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine.

Odluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja. 

Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару