Протести против ископавања литијума у Нишу, Чачку, Врању, Лесковцу, Лазаревцу, Владимирцима и Малом Зворнику

И вечерас су настављени протести против рударења литијума. Овог пута грађани су се окупили на скуповима у Нишу, Чачку, Врању, Лесковцу, Лазаревцу, Владимирцима и Малом Зворнику.

У више градова Србије одржани су протести против рударења литијума. Грађани и активисти вечерас су се окупили на скуповима у Нишу, Чачку, Врању, Лесковцу, Лазаревцу, Владимирцима и Малом Зворнику.

Као и претходних дана у градовима у Србији на скуповима се тражи да се законом трајно забране геолошка истраживања и експлоатација литијума у нашој земљи.

Грађани на протестима поручују да је борба против Рио Тинта заједничка, јер су ваздух, вода и земља заједничко добро, а здравље највећа вредност.

У Нишу је одржан први протест против Рио Тинта и ископавања литијума у Србији. Испред Градске куће, како јавља дописник РТС-а окупило се неколико хиљада људи. Присутнима се обратио Данијел Дашић из Националне коалиције за децентрализацију који је рекао да би се према пројекту "Јадар" ослобађало 110 т сумпорне киселине недељно а после третирања јадарита остаје "84 милиона тона штетног отпада а зарада 3 пута мања него од малине и купине".

Дописник РТС-а из Чачка јавља да су се на чачанском Градском тргу окупили грађани који се противе уништавању животне средине и рударењу литијума у Србији и да је чачански протест организован под слоганима "Рио Тинто неће копати" и "Спречимо убијање будућности наше деце у нашој земљи".

На градском тргу у Лесковцу одржан је скуп под слоганом "Битка за југ" против рударења и ископавања литијума и компаније "Рио Тинто". 

Окупљеним грађањима обратили су се активсти из Дадинца код Власотинца и Раките и поручили да неће дозволити рударење ни на територији Јабланичког округа које је, како су навели, штетно и опасно по читав екосистем и природу.

"На подручју Црне Траве већ се кренуло са истражним радњама на две локације. Ископавања би угрозила живот становника у целом сливу Власине", наглашено је на скупу како преноси дописник РТС-а из Лесковца.

Активисти су позвали присутне да им се у суботу придруже на протесту у Београду против Рио Тинта и пројекта "Јадар".

Планинарско друштво "Малци" и лазаревачко аматерско-спортско удружење "Kурбла" организовали су данас у центру Лазаревца протест против рударске компаније Рио Тинто, због намере да отвори рудник литијума у долини Јадра, преноси Фонет.

"Наглашавам да је данашњи скуп апсолутно без било каквог утицаја политичких странака. Намера рударске компаније Рио Тинто је да на небезбедан начин рудари литијум на територији наше земље", рекао је председник планинарског друштва "Малци" Александар Кузмановић.

Kузмановић тврди, преноси Фонет, да ниједна надлежна институција не може дати гаранцију да ће такво рударење бити безбедно за животну средину.

Јуче су протести одржани у Суботици, Крушевцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару чија је порука иста - стоп најављеном пројекту "Јадар".

У Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу протестни скупови грађана против ископавања литијума одржани су 7. августа.

Истим поводом 6. августа окупили су се грађани Јагодине, Сремске Митровице, Инђије и Кнића, скуп у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници одржан је 5. августаа у Параћину је протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији одржан 3. августа.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, у среду у Пожеги, у уторак у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

петак, 09. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару