Suđenje komandantima OVK u Hagu – šta očekuje Srpkinja sa KiM kojoj je ubijeno 15 članova porodice

U Hagu je počelo suđenje komandantima terorističke OVK. Olgica Božanić, rođena Kostić, deo je jedne od najtragičnijih porodica na Kosovu i Metohiji. OVK je oteo i ubio 15 Kostića i četiri Božanića, uključujući i njena dva brata Lazara i Todora. Božanićeva kaže za RTS da se nada da će suđenje u Hagu otkriti nova saznanja u vezi sa tragedijom njene porodice.

Bivši čelnici takozvane OVK, među kojima je i bivši kosovski predsednik Hašim Tači, pred sudom u Hagu odgovaraju za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Na optuženičkoj klupi su i bivši predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, Jakup Krasnići i nekadašnji poslanik Redžep Seljimi.

Olgica Božanić je sekretar Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM od 2004. godine već u nekoliko mandata.

Božanićeva, rođena Kostić, pretrpela je veliku tragediju tokom sukoba na KiM. OVK je oteo i ubio 15 Kostića i četiri Božanića, uključujući i njena dva brata Lazara i Todora.

Tragedija porodice Kostić počela je otmicom Jugoslava Kostića na radnom mestu 11. jula 1998. godine.

U potragu za Jugoslavom krenula su Olgičina braća Lazar i Saško. Išli su u Orahovac i Prištinu da prijave njegov nestanak, ali ni oni se nikada nisu vratili.

Dva dana kasnije napadnut je Dom zdravlja u Orahovcu. Ta agonija je trajala tri dana, Srbi nisu smeli da izađu iz svojih kuća.

Olgica kaže da je porodica bila u velikom strahu, da nisu izlazili iz dvorišta kao i da su tada pregovarali sa starešinom sela Retimlja, Albancem.

Čekajući povratak otetih, porodici stiže pismo od Jugoslava gde se traži da Srbi iz Retimlja predaju sve oružje u zamenu za oslobađanje otetih. I pored toga, Jugoslav i drugi oteti nisu oslobođeni.

Osamnaestog jula 1998. godine napadnuta su sva srpska domaćinstva u Retimlju.

Olgica navodi da je, zahvaljajući Međunardonom crvenom krstu, 21. jula oslobođeno 35 civila, među kojima su i bili i monasi manastira Sveti vrači iz Zočišta.

Naglašava da je čin potrage i stradanja velikog broja članova njene porodice bio jako bolan. Navodi da je saznala je od komšinice Albanke, čiji su članovi porodice takođe oteti, da su mučeni i premeštani iz logora u logor.

Smatra da su je komšije Albanci iz sažaljenja tešili govoreći da ih čuvaju za razmenu sa albanskim zatvorenicima.

Kako ističe, nada da će se oteti pronaći nestala je aprila 2005. godine, kada je Unmik obavestio Olgicu da su pronađeni njihovi posmrtni ostaci, što je potvrdila DNK analiza.

Prvo je, dodaje, bio indentifikovan jedan od njene braće, Miodrag Kostić.

Prema njenim rečima, nad posmrtnim ostacima je učinjen dodatni zločin, uništeni su eksplozivom.

Ostala joj je, kaže, dokumentacija Unmika. Većina kostiju je bila ugljenisana pa nije mogla da posluži za indentifikaciju. "U laboratoriji u Tuzli, ipak je utvrđeno poređenjem kostiju da se radi o ostacima Jugoslava i Saška Kostića", navodi Olgica.

Kaže da zbog ljubavi prema braći neće stati da traga za istinom. Dodaje da je iza brata Lazara ostala ćerka Anđela, koja je imala samo 11 meseci kada joj je otac otet.

Pošto je slučaj ubistva Kostića i Božanića uveden u optužnicu protiv komandanata OVK, Olgica se nada da će se na suđenju u Hagu doći do novih saznanja u vezi sa tragedijom njene porodice.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару