Читај ми!

Вучић: "Тиршова 2" је сан генерација, биће завршена до краја марта 2027. године

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи дечије болнице Тиршова 2 и навео да ће они бити завршени до марта-априла 2027. године, додајући да је здравље најважније. Од 1. септембра креће акција превентивних прегледа за грађане изнад 40 година, а систематски прегледи за децу биће враћени, најавио је Вучић.

Председник Александар Вучић рекао је да ће се Тиршова 2 завршити до марта, априла 2027. године, пре почетка Експа. Биће то најмодернија дечија клиника, важна за децу из целе Србије као и из региона, поручио је Вучић.

"Тиршова 2 је сан генерација и поносан сам што ћемо и то да урадимо“, нагласио је Вучић.

Како је рекао, држава улаже огроман новац у здравство и, када се узму у обзир инфраструктурни радови, лекови и лечења, реч је о суми од око 4,6 милијарди евра.

"Ово је од највишег значаја за грађане и то ћемо увек да чинимо“, поручио је Вучић.

"Градимо најмодернију дечију клинику и верујемо да ће то бити важно не само за децу из Београда, већ из целе Србије и региона", истакао је председник.

Наводећи да има оних који говоре да власт не брине о здрављу, те ће бити уништено због рудника, Вучић је поручио да је здравље најважније.

Подсетио је да се издваја новац за лечење деце у иностранству, као и да 1. септембра креће акција превентивних прегледа за грађане изнад 40 година, а да ће систематски прегледи за децу бити враћени.

Поред председника Вучића, обиласку градилишта присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, министар финансија Синиша Мали, министар за јавна улагања Дарко Глишић, градоначелник Београда Александар Шапић, директор Универзитетске дечје клинике Тиршова Синиша Дучић.

Због великог значаја Дечје болнице Тиршова 2, на молбу председника Србије и инсистирање Владе Србије, радови се одвијају у три смене.

Укупна површина комплекса 33.670 квадратних метара

Главни циљ пројекта је изградња нове универзитетске дечје болнице опремљене високом медицинском инфраструктуром. Како се наводи у тендеру, укупна површина комплекса болнице износи 33.670 квадратних метара.

Сутерен 1 је у медицинском и технолошком смислу биће најкомплекснији спрат где је највише укрштања путева дневних и пацијената из стационара.

На овој етажи ће се налазити радиолошка дијагностика, ендоскопија, централна лабораторија са банком крви, физијатрија, дневна хирургија и одељење генетике и имунологије. Стационар за пацијенте је предвиђен на првом, другом, трећем и четвртом спрату.

Ове етаже су површински много мање од приземне и сутеренских етажа. У сутерену 2 биће централна стерилизација, централна апотека, централна кухиња, централна вешерница, техничке просторије, патологија.

Планира се и интерна саобраћајница од планираног кружног тока код Градског завода за хитну медицинску помоћ до Делиградске улице, која ће се користити искључиво у функцији клинике Тиршова 2.

У марту прошле године потписан споразум између Србије и ЕУ

Вредност уговора је 118 милиона евра без ПДВ-а, а рок за извођење радова 1.100 календарских дана то јест завршетак реализације уговора до маја 2027. године.

У марту прошле године потписан је споразум између Србије и ЕУ о додели бесповратне помоћи, а за изградњу дечје болнице Тиршова 2 намењено је 35 милиона евра.

Нова болница ће моћи да пружа здравствене услуге младим пацијентима из Србије, у складу са европским стандардима. Поред тога, болница може да задовољи специфичне, сложене педијатријске потребе суседних земаља на основу билатералних споразума држава.

Нова болница ће заменити постојећу зграду, која ће највероватније бити пренамењена у одељење за палијативну дечју медицину, смештај за родитеље пратиоце, или комбинацију обе ове намене.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару