Читај ми!

Министар Ристић у Пребиловцима: Mесто голготе и васкрсења српског народа

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић присуствовао је свечаном отварању сталне музејске поставке у Спомен–дому "Свети краљ Милутин“ у Пребиловцима. Отварању су присуствовали званичници Србије, Републике Српске, Црне Горе, великодостојници СПЦ, директори и представницима националних установа културе, као и потомци пребиловачких жртава.

Министар је у обраћању указао на потребу снажења културе сећања на све жртве српског народа пале током Другог светског рата, а посебно на жртве геноцида који је над Србима на целокупној својој територији током Другог светског рата спровела хрватска држава.

"Да васкрсне сећање на пребиловачке жртве и да васкрсну Пребиловци“, поручио је Ристић.

Указао је на потребу да се учини све како би Пребиловци наставили да постоје као насељено место, али и као једно од трајних изворишта достојанственог сећања на све жртве српског народа у Другом светском рату.

"Наша порука са овога места јесте љубав упркос страдању и патњи, а наша потреба јесте мир, а не насиље и мржња. Управо су Пребиловци оно место које за вечност треба да просијава светошћу, невиношћу и недужном жртвом наших новомученика", наводи министар.

Истакао је да су Пребиловци некадашње место патње недужних, али и савремено сабориште свих људи добре воље без обзира на њихову националну и верску припадност.

"Пребиловци су вечита опомена, али и трајно извориште истинског сећања и саосећања које жртву српског народа у Другом светском рату уздиже на ниво универзалне жртве", напоменуо је Ристић.

Министар је изразио посебну захвалност стручњацима Музеја жртава геноцида на успешно обављеном подухвату реализације сталне музејске поставке у Пребиловцима и из тог страшног судилишта нашег народа позвао све људе добре воље да дођу у то место како би на том простору "посведочили застрашујуће размере материјализације људске мржње, али и васкрсења живота".

"Пребиловци су, попут Јасеновца, место на којем до у вечности траје Велика Субота, место голготе српског народа, али и место његовог симболичког и стварног васкрсења", закључио је министар.

Аутори изложбе

Ристић је средином претходне године, тада у својству директора Музеја жртава геноцида, иницирао и омогућио реализацију овог подухвата.

Аутори сталне изложбене поставке су историчари вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина, виши кустос у Музеју жртава геноцида и руководилац Одељења за чување, приступ фондовима, стручну обраду грађе и дигитализацију Јасмина Тутуновић Трифунов, стручњак Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Предраг Лозо, стручњак Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Драгослав Илић.

Аутор поставке је програмски директор Музеја жртава геноцида Никола Радосављевић, а рецензенти сталне музејске поставке су истакнути историчари Драга Мастиловић и Горан Латиновић.

Продукцију сталне изложбене поставке у потпуности је реализовао Музеј жртава геноцида у сарадњи са бројним националним установама културе Републике Србије и Републике Српске. Средства за реализацију овог подухвата обезбедили су Министарство културе Републике Србије и Фондација Музеја жртава геноцида.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару