Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства

Вође бивше ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими изјаснили су се да нису криви ни по једној тачки оптужнице, на почетку суђења пред Специјализованим већима Косова у Хагу. Осим прислиног затварања, тужилаштво тврди да су оптужени одговорни за најмање 102 убиства.

Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства Тачи и остали лидери тзв. ОВК изјаснили се да нису криви, тужилаштво тврди да су одговорни за 102 убиства

''Разумем оптужницу, и у потпуности нисам крив'', рекао је Хашим Тачи пред судијама, а исто су рекла и остала тројица оптужених.

Јакуп Краснићи је додао да је он ''помогао да се оптужница разуме, с обзиром на то каква је'', и пожалио се на одлагање почетка суђења.

Уводним излагањем Тужилаштва данас је пред Специјализованим већима Косова почело суђење бившим лидерима такозване ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Председавајући Смит обавестио је оптужене о њиховим правима, обавезама и мерама предвиђеним према правилу 62.

Он их је такође подсетио да се заштићеним сведоцима морају обраћати надимком датим у поступку, као и да се ниједно име заштићеног сведока не сме одати.

Алекс Вајтинг, в. д. специјалног тужиоца, рекао је да ће докази показати да су четворица оптужених подстицали и имплементирали политику која је погађала оне особе које су без основа оптужене за сарадњу са српским институцијама и особе које нису подржавале циљеве тзв. ОВК.

"Та политика је таргетирала противнике и водила њиховом притварању, мучењу и понекад смрти. Било је на стотине приведених широм Косова и на стотине убијених", рекао је Вајтинг.

Хашим Тачи суочава се са 10 оптужби за побуну из 1998. и 1999. године.

Специјализована већа Косова саопштила су да је у поступку против некадашњег косовског председника Хашима Тачија и осталих челника ОВК одобрено учешће 140 жртава.

Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору. У свим појављивањима пред Специјализованим већем у Хагу изјаснили су се да нису криви за злочине.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи