Uspešno zamenjena cela grudna i trbušna aorta

Jedna od najkomplikovanijih operacija u kardiovaskularnoj hirurgiji, operacija aneurizme grudne i trbušne aorte, uspešno je izvedena na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Jedinstven zahvat nad pacijentkinjom Draganom Perić (47) iz Novog Sada, koji zahteva najvišu tehnologiju u modernoj hirurgiji, protekao je bez komplikacija. Pacijentkinja je danas napustila bolnicu i oseća se dobro, javlja Tanjug.

Majkl Džejkobs, šef hirurgije u Univerzitetskoj bolnici u Mastrihtu, i tim Intituta su uspešno uradili operaciju kompletne zamene grudne i trbušne (torakoabdominalne) aorte.

Džejkobs je prihvatio poziv da pogleda medicinsku dokumentaciju pacijentkinje i nakon toga odlučio da dođe, i u Institutu u Sremskoj Kamenici da uradi intervenciju.

Kako se navodi u saopštenju Instituta, operacija je bila jedino rešenje da bi se pacijentkinji sačuvao život.

"Osećam se fantastično, dobila sam priliku za novi život. Bilo je teško i samo saznanje o postojanju tempirane bombe u organizmu koja može u svakoj sekundi da mi ugrozi život. Toga više nema", rekla je Dragana Perić.

Navodeći da punim plućima kreće u novi život, Dragana Perić je zahvalila svima na Institutu, lekarima i medicinskom osoblju Instituta i dodala da će se prvo vreme oporavljati kod kuće, a da će posle toga otići u neku banju na rehabilitaciju.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici Aleksandar Redžek rekao je da ova operacija ima veliki značaj za tu ustanovu.

Prema njegovim rečima, ovaj zahvat predstavlja prvi korak u planu da se ta procedura uvede u redovan operativni program, što će omogućiti pacijentima sa bolešću grudne i trbušne aorte da dobiju adekvatno lečenje u tom institutu.

"Nadamo se da će ova hirurška intervencija uskoro postati standardna procedura u Institutu", kaže Redžek.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару