Читај ми!

Nestale bebe, predlozi rešenja na stolu

Radna grupa resornog ministarstva, osam meseci od formiranja, predlaže kako da se počne sa rešavanjem problema nestalih beba – leks specijalis ili formiranje nadzornog tela. I Udruženje roditelja nestalih beba ima predloge, ne samo da se reše slučajevi krađe njihovih beba već i spreče budući.

Uz presudu Evropskog suda u Strazburu iz septembra 2013. da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život, kada joj je iz porodilišta nestala beba, Srbiji je stigao i zahtev da oformi mehanizme da se slučajevi nestalih beba reše. Godinu dana kasnije, radna grupa koja je zbog toga formirana, razgovarala je sa Udruženjem roditelja nestalih beba.

Više od 500 porodica sumnja da im je dete ukradeno iz porodilišta, a ne preminulo, kako im je rečeno – podaci su koje ima Ministarstvo zdravlja. Radna grupa resornog ministarstva, osam meseci od formiranja, predlaže kako da se počne sa rešavanjem problema starog više od tri decenije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da su u opciji dva predloga: jedan je zakonodavni – leks specijalis, a drugi je formiranje nadzornog tela.

"Nadamo se da će se u narednih nedelju-dve sastati tri ministra da napravimo jedan interresorni sastanak ministra unutrašnjih poslova, ministra pravde i ministra zdravlja, koji će dati definitivni predlog", kaže Vekić.

I Udruženje roditelja nestalih beba ima predloge – ne samo da se reše slučajevi krađe njihovih beba već i spreče budući.

Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja nestalih beba kaže da su se fokusirali na video-nadzor koji bi trebalo da se stavi u sva porodilišta kako bi moglo da se vidi ko iznosi bebe iz tih porodilišta.

"Jedna od najbitnijih stvari je u stvari identifikacija preminulog novorođenčeta, tu smo dali detaljnije objašnjenje, kada se desi da roditeljima saopšte da je dete preminulo – roditelji moraju da identifikuju preminulo novorođenče", kaže Čičarević.

Posle sastanka, Ministarstvo zdravlja saopštenjem najavljuje zajednički rad na rasvetljavanju slučajeva ukradenih beba.

"Predstavnici Udruženja roditelja biće uključeni i u rad interresornih grupa ministarstava zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova, a čije se zasedanje očekuje tokom naredne sedmice. Dogovoreno je i da predstavnici Udruženja roditelja nadalje učestvuju u radu nevladinog tela koje će se baviti pitanjem nestalih beba", navodi Ministarstvo zdravlja.

Posle prve presude Suda u Strazburu koja je potvrdila da je jedno dete ukradeno iz srpskog porodilišta, od Srbije je zatraženo formiranje nezavisnog tela koje će utvrditi šta se desilo sa bebama za koje se sumnja da su nestale.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару