Читај ми!

Hipohondrija

Istraživanje Evrostata pokazalo je da su Srbi drugi najveći hipohondri u Evropi, jer preko milion stanovnika kod lekara opšte prakse ode 10 i više puta godišnje. Zašto je to tako, kako prepoznti simptome hipohondrije, i kako je lečiti, saznajemo u ovonedeljnoj emisiji Studija znanja koja polazi od nezvaničnog hipohondarskog gesla "Bolestan sam – dok se ne dokaže suprtono."

Koliko vremena je potrebno da prođe kada neko dođe na psihoterapiju da bi moglo da se zaključi da  je neko hipohondar, šta izaziva hipohondriju i da li je moguće da hipohondar toliko čvrsto misli da je bolestan, da se na kraju stvarno razboli, otkriva nam naša stalna gošća za ovu temu, psiholog i psihoterapeut Martina Kvarantan Šmitran.

Postoji li uzrast u kom se hipohondrija najčešće javlja, i koji tip ili tipovi ličnosti bi bili najpodložniji tom prekomernom strahu, i šta podrazumevamo pod pojmom sajberhondrija, saznajemo od psihologa i psihoterapeuta Marijane Bošković.

Studenti medicinskog fakulteta često umeju da kažu da je svako od njih bar u nekom trenutku svog studiranja bio hipohondar. Kakva je situacija sa studentima Farmaceutskog fakulteta, govori nam farmaceut Ivana Zimonjić, koja će nas uputiti i kako da farmaceut zaštiti pacijenta od nepotrebnog korišćenja lekova.

Do skoro, većina korisnika kretala se internetom potpuno nesvesni mogućnosti o praćenju. Međutim danas sve više ima onih koji znaju da svaki digitalni trag može ugroziti privatnost. Nekada taj strah od praćenja prelazi granice normalnosti, pa se vrlo često čuje komentar da su takve osobe "hipohondri". Kako bismo saznali na koji način da zaštitimo svoju privatnost u sajber prostoru i do kakvih zloupotreba podataka dolazi na internetu pozvali smo u goste Aleksandra Stevanovića, naučnika saradnika na Institutu za sociološka i kriminološka istraživanja.

Pesme "Help" Bitlsa, "Danas sam luda" Josipe Lisac i "Killing me softly", slušamo u izvođenju Tamare i Andre Žeželj.

Glavni i odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković

Voditelj: Maja Bojić

Reditelj: Darko Kamarit

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи