Читај ми!

Kulturni centar

U skorijem periodu na više međunarodnih konkursa u domenu vizuelnih umetnosti nagrade je umesto stvaralaca – ljudskih bića, ispostavilo se, osvajala veštačka inteligencija.

U različitim oblicima, veštačka inteligencija, na osnovu  milijardi prikupljenih podataka, omogućava da se vrlo lako, na osnovu samo par smernica, dobije nova  slika, esej, pesma, ili bilo kakav drugi kreativni sadržaj, ali i da se stvori umetničko delo čiji su kvaliteti takvi da ga je teško razlikovati od autentičnog rukopisa određenog autora. Različite aspekte, pozitivne strane ali i kontroverze, koje se tiču interakcije umetnosti i veštačke inteligencije, u Fokusu večerašnje emisije, razmatraju prof. dr Jovan Čekić, filozof i teoretičar umetnosti sa Fakulteta za medije i komunikacije, zatim, dr Aleksandra Jovanić, sa Katedre za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, i prof. dr Zoran Ševarac, sa Katedre za softverski inženjering Fakulteta otganizacionih nauka.

Kritičari Kulturnog centra osvrnuće se na: romaneskni prvenac "Klara, Klarisa“ Marijane Čanak, zatim, novi album grupe Metalika, izložbu crteža "Neimari“ Mihaela Milunovića u Galeriji Haos, animu "Suzume“ Makota Šinkaja, kao i novu interpretaciju tragikomedije Dušana Kovačevića "Urnebesna tragedija“ u režiji Jagoša Markovića.

Biće predstavljen i fotografski dnevnik u boji – knjiga "Kalendar“ našeg uglednog vizuelnog umetnika Bojana Bema, kao i miltimedijalni projekat "Crveka linija / Mesto gde počinje dijalog“ arhitekte Branka Stanojevića, kome je 45. Salonu arhitekture u Beogradu priopala nagrada u kategoriji "Eksperiment i istraživanje“.

Rubrika Jubilej posvećena je četrdesetogodišnjici od objavljivanja kultne "Encikopedije mrtvih“ Danila Kiša.

Gost emisije je istoričarka umetnosti, porf. dr Jasna Kujundžić Jovanov.

Urednik emisije: Danijela Purešević

Autori rubrika: Jovana Janković, Jasmina Mijić, Ana Tasić, Danijela Purešević, Zorica Kojić, Ivan Velisavljevič, Igor Perišić, Ana Marija Grbić, Nikolina Srećković

Montažer: Nikola Manić

Reditelj: Raško Milatović

 

 

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи