Читај ми!

Nobelovac

TV serija "Nobelovac" prati život književnika Ive Andrića tokom nekoliko meseci u jesen i zimu 1961. godine, od trenutka kada je saznao da je dobio Nobelovu nagradu do povratka sa ceremonije dodele, preko Švajcarske, u Beograd.

Svaka od epizoda ima dva paralelna toka naracije: jedan, vezan za 1961. godinu, u kom pratimo Andrićeve pripreme za odlazak u Stokholm, i drugi, subjektivni skokovit povratak u prošlost. Andrićev pogled na ključne trenutke sopstvenog života, koji su gotovo uvek bili i ključni trenuci zemlje u kojoj je živeo i živi, susrete i odluke koje je donosio pun je preispitivanja, sumnji i ponovnog vrednovanja.

Kroz osam epizoda otkrivaju se i prate najvažnije, poznate i one manje poznate, staze kojima je Andrić hodao, lica koja su ga okruživala i predeli u kojima je prebivao tokom zime 1961. i tokom svog života.

Andrićev život, kao i literaturu, obeležili su teško detinjstvo u Bosni pod Austro-Ugarskom okupacijom, poznanstvo sa Gavrilom Principom i pripadnost Mladoj Bosni, susret sa Hitlerom tokom karijere diplomate Kraljevine Jugoslavije, druženje sa piscima svoga vremena, Gustavom Krklecom, Ivom Vojnovićem, Crnjanskim, Borom Stankovićem, Isidorom Sekulić, Markom Ristićem, Radetom Draincem, Brankom Ćopićem i mnogim drugima, tajne ljubavi od kojih je ona sa Milicom Babić posle mnogo godina postala javna, posleratno balansiranje između građanskog Beograda i novog, socijalističkog režima.

Prva epizoda: Nagrada

26. oktobra 1961. stiže vest da je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Dok prima telegrame i čestitke, Andrić se priseća prošlosti, vraća se u vreme savezničkog bombardovanja i borbi za oslobođenje Beograda 1944. godine kada je živeo u Prizrenskoj ulici, kod svog prijatelja i advokata Brane Milenkovića i njegove sestre Kaje.

Taj period su obeležili plodno stvaralaštvo i njegova tajna ljubav sa Milicom Babić. U atmosferi neizvesnosti prvih dana oslobođenja Beograda i početka stvaranja socijalističke Jugoslavije, Andrić prolazi kroz etičke dileme i optužbe građanskog Beograda da je izdao prijatelje i savest. Andrić tada, kada su njegove karakteristike pod lupom novog režima, susreće Đilasa, Zogovića i druge pisce u partizanskim uniformama.

Igraju: Tihomir Stanić, Selma Alispahić, Vladan Gajović, Bojan Žirović, Bojana Zečević, Milivoje Obradović, Petar Novaković, Slobodan Beštić, Aleksandra Pleskonjić, Branka Šelić, Branka Petrić, Srđan Sekulić, Boris Šavija, Tina Skvarča, Đorđe Kukuljica, Anita Šmit.

Kreatori serije su Tihomir Stanić, Ivan Velisavljević i Vladimir Roganović.

Scenario potpisuju Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici na scenariju su Aleksndar Novaković i Tihomir Stanić.

Reditelj serije je Tihomir Stanić sa korediteljem Borišom Simovićem.

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи