Читај ми!

O slobodi, jednakosti i drugim utopijama

Projekat "Novo lice Ćele-kule" nastao je kao odgovor na pitanja – ko su ljudi čije su lobanje uzidane i Ćele-kulu, kako su živeli, kako stradali? Nakon antropološke analize uzidanih lobanja, međunarodni tim naučnika i istraživača na korak je od veoma pouzdanih prikaza njihovih lica. "Novo lice Ćele-kule" iniciralo je Društvo za akademski razvoj. O rezultatima istraživanja razgovaramo sa jednim od njegovih osnivača i jednim od idejnih tvoraca projekta, Milanom Simonovićem, gostom Kulturnog dnevnika.

U emisiji i o izložbi "Hipi pokret kao poslednja utopija o slobodi i jednakosti među ljudima – 55 godina od Vudstoka". Uz osvrt na jedan od najmasovnijih događaja hipi ere, kontekst njenog nastanka i filozofiju na kojoj se zasnivala, u fokusu postavke u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković je hipi pokret kao poslednja utopijska slika sveta koja se u jednom kratkom periodu činila mogućom.
U Jugoslovenskoj kinoteci predstavljen je program 52. izdanja Filmskog festivala u Sopotu. Ideja povezivanja lokalnih zajednica i kulturnog nasleđa kroz izvođačke umetnosti rezultirala je evropskim projektom "Dancing Histor(y)ies" i festivalom savremenog plesa u arheološkom parku Viminacijum. 
U Londonu je pred aukciju u kući Kristi predstavljen odabir odevnih predmeta koje je koristila britanska modna kreatorka Vivijen Vestvud.

Urednik Jovana Janković
Realizator Natalija Mićović
Montažer Saša Antić

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару