Studio znanja: Moralno vaspitanje mladih

Ove nedelje u Studiju znanja pričamo o vrednostima, jer priča o vrednostima je priča o čoveku. Nismo neutralni posmatrači sveta, već konstantno vrednujemo i sebe i druge, kao i pojave i dešavanja oko nas. Vrednosti koje negujemo prenosimo na decu i mlade, međutim, to nije nimalo lak posao.

Gde leži ključ za vaspitavanje dece, ko ga sve poseduje i kako ga može upotrebljavati, pitamo naše goste. U prvom delu emisije to su psihoterapeut Kristina Brajović Car uz koju, između ostalog, saznajemo šta su vrednosti i mogu li se objektivno odrediti, kao i pedagog Marija Milinković koja nam otkriva koja je najveća razlika danas u odnosu na decu koja su odrastala pre 20, 30 godina, i da li je ocena iz vladanja izgubila vrednost.

Maja Bojić
Maja Bojić

Način na koji se ophodimo prema životinjama govori dosta o nama kao ljudima, kao i o našem odnosu prema drugima. Zato ćemo o odgovornom vlasništvu i humanom postupanju sa životinjama razgovarati sa Svetlanom Lalović iz felinološkog društva Le PETit.

"Ne treba nam obrazovanje", u redu je izgovoriti samo ukoliko su u pitanju stihovi pesme kultne grupe Pink Floyd. "Another brick in the wall", izvode nam Nada Jovanović, Strahinja Kostić i Vladimir Ajruloski, koji će nam tokom emisije izvesti i pesme "Jedino to se zove ljubav" Bajage i Instruktora, kao i "Stairway to Heaven", Led Zeppelin-a.

U drugom delu emisije razgovor vodimo sa profesorkom istorije u Zemunskoj gimnaziji, Jovanom Petrović, uz koju saznajemo koje vrednosti istorija i danas prenosi a da su važne u društvenom i u ljudskom smislu, kao i koliko je kulturu sećanja bitno negovati još u ranom adolescentskom dobu. Profesor Filozofskog fakulteta Vojislav Jelić nam ukazuje na to gde u najvećoj meri uočavamo nedostatak kulture, kao i da li se taj nedostatak vidi u komunikaciji sa drugim ljudima.

Muzika je vrednost sama po sebi, i za umetnike i za one koji vole muziku. Odrastati uz kompozicije Mocarta, Baha ili Šopena, razvija nam osećaj za harmoniju i gradi nam muzički ukus. Zašto je dragoceno biti deo sveta klasične muzike od malih nogu razgovaramo sa Danijelom Kličković, pomoćnicom driektora srednje muzičke škole Vatroslav Lisinski.

U prilozima naših novinara saznajemo kako televizija može i treba da utiče na vaspitanje dece, šta je kul u školskom periodu - ko je prava faca, a ko pozer, kao i koje se moralne dileme mogu javiti prilikom uručenja ili dobijanja otkaza.

Odgovorni urednik redakcije Opšteobrazovnog programa: Zoran Živković

Voditeljka: Maja Bojić

Reditelj: Darko Kamarit

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи