среда, 16.09.2020, 17:58 -> 14:24
štampajKuća nauke Naučni institut za prehrambene tehologije
Kako izgleda savremeni Naučni institut, može li se od nauke živeti, šta se stvara u pilot postrojenjima - samo su neka od pitanja na koja odgovaramo u ovoj emisiji serijala "Kuća nauke".
Ovoga puta zakucali smo na vrata Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, jednog od najmlađih naučnih instituta u Srbiji. Ovaj Institut je osnovan 2007. i iste godine postao je deo Univerziteta u Novom Sadu.
Za to vreme Institut je realizovao preko 30 međunarodnih i više od 50 nacionalnih naučno- istraživačkih projekata postavši jedno od ključnih mesta susretanja nauke i privrede u Srbiji.
U emisiji ćete saznati kako su naši stručnjaci patentirali hranu za škame zahvaljujući znanju i najsavremenijoj opremi za proizvodnju hrane za životinje. Videćete pekarsko pilot postrojenje u kome se dizajniraju najrazličitiji pekarski proizvodi i potom pripremaju za komercijalizaciju. Predstavićemo vam i laboratoriju u kojoj zaposleni svojim čulima procenjuju izgled, ukus, miris i druga senzorska svojstva proizvoda.
Početak druge decenije rada Naučni instiut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu obeležava Međunarodnim kongresom o hrani "Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane" i Međunarodnim simpozijum "Tehnologija hrane za životinje" koji se završavaju neposredno pre emitovanja emisije o Institutu. Ovim manifestacijama značajno se usmerava pažnja na nove tehnologije i tradicionalne proizvode za konkurentnu i bezbednu hranu za evropsko i svetsko tržište.
Kroz Naučni institut u Novom Sadu, kao i kroz ostale naučne institucije u serijalu "Kuća nauke" vodi nas glumica Milica Davidović.
Urednica Jelena Micić, rediteljka Milica Mitrović
Коментари