60 uzbudljivih godina: Kultura su ljudi

Od osnivanja Televizija Beograd 1958. godine, sadržaji iz kulture zauzimali su ključno mesto na njenim programima. Redakcija za kulturu vrlo brzo je postala poletno-uzletna pista za gotovo sve stvaraoce koji i danas čine našu umetničku scenu.

Tu je stasala slavna generacija reditelja Praške škole, kao i srednja generacija danas renomiranih reditelja. Hronike BITEF-a i FEST-a na RTS-u gledali su svi oni koji su posećivali te prvorazredne događaje kao i oni drugi koji nisu mogli da odu. Pravili smo pregled svega što je vredno u našoj kulturnoj baštini, ali i onoga što je umetnost 20. i 21. veka. Okupljali smo oko sebe vodeće pisce i književne kritičare, vodili smo književne razgovore sa najvećim srpskim piscima i pravili ekskluzivne razgovore sa najznačajnijim svetskim autorima. Pomogali smo svim našim umetnicima svih generacija da oslikaju svoje autoportrete i debatovali o gorućim temama naše kulturne scene.

Redakcija za kulturu otvorila je vrata svima onima koji su želeli da pomeraju granice. Prikazujući, analizirajući, istražujući talentom, energijom i znanjem kulturu i umetnost, ovaj program je i sam postao kultura i umetnost - i u tome je njegov ogroman doprinos ovom trenutku.

Naši gosti povodom obeležavanja 60 godina kulture na televiziji su Goran Marković, Rajko Grlić, Aleksandar Mandić, Slobodan Pešić, Rajko Petrović, Janko Baljak, Stefan Arsenijević, Dragan Ilić, Meri Bilić, Mića Vujičić, Maja Cvetković, Bojana Vunturišević, Filip David, Mrđan Bajić, Biljana Đurđević, Milica Tomić, Miljenko Jergović, Ivan Medenica, Mihajlo Pantić, Vladimir Pištalo, Nikola Mirkov, kao i mnogi drugi koji više nisu sa nama a kojih ćemo se zajedno prisetiti putem naše bogate video arhive...

Kreativni direktor Boris Miljković
Urednik emisije Neda Valčić Lazović
Urednici rubrika Danijela Purešević, Marija Nenezić, Olivera Milošević i Ana Tasić
Reditelj Filip Čolović

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару