среда, 20.11.2024, 17:20 -> 10:15
štampajJestiva istorija: Žitarice, 4/10
Zašto treba jesti žitarice i kako napraviti ukusna jela od njih? Zbog čega je važno natapati ih pre konzumiranja? Šta su sve od žitarica pre 7.000 godina pravili stanovnici današnjeg lokaliteta Borđoš u blizini Novog Bečeja? Kakvu su sve namenu imale žitarice u doba vinčanske kulture? Vraćamo li se ishrani naših predaka?
Pojam žitarica odmah nas asocira na hleb. No, put od žitarice do hleba trajao je više hiljada godina. Koju je travu čovek najpre sejao, nikad nećemo saznati, ali zasigurno znamo da je birao zrna, sejao, žnjeo i vrhao. Tako je polako od divlje trave stvorio uzgojene kulture pšenice, ovsa, prosa, raži i ječma.
Jedno od pravila zdrave ishrane odnosi se na redovno konzumiranja hleba, testenine, pirinča i drugih žitarica, što su namirnice koje čine temelj prehrambene piramide. Njihova upotreba preporučuje se svakodnevno do tri obroka, a pri odabiru prednost dajte integralnim, neobrađenim žitaricama i njihovim proizvodima, jer su, u poređenju s obrađenim proizvodima od belog brašna, bogatiji vitaminima, mineralnima, aminokiselinama i dijetnim vlaknima. Ne zaboravimo da nam cele žitarice, ili integralne, duže pružaju osećaj sitosti. Proizvode od celog zrna poželjno je uvoditi u ishranu još od detinjstva i na taj način razvijati zdrav životni stil.
Urednik serije: Aleksandra Daničić
Voditelji emisije i scenaristi: Dragana Daničić i Tanis Imširović
Montaža: Vladimir Jović
Režija: Ivana Stivens
Repriza , 21. novembar u 01:50 i 09:55
Коментари