Vreme je za elitu: Ljuba Popović

Ako nemate ljubavi prema poslu koji radite , onda , on nikada neće valjati bilo čime da se bavite.Ja slikarsku materiju toliko volim da u trenucima kada se unesem u rad zaboravim da postojim , kaže slavni slikar u intervjuu za RTS.

Prestižnom izložbom „Izbor iz opusa Ljube Popovića ", Galerija RTS-a je obeležila desetogodišnjicu rada.Veliko interesovanje pratilo ju je od otvaranja , sredinom oktobra , do zatvaranja , sredinom decembra.Bilo je predstavljeno trinaest slika velikog i srednjeg formata iz ovdašnjih privatnih kolekcija , nastalih između 1975 i 2008.godine.

Odgonetku šifre zvane Ljuba ,po prirodi stvari uvek subjektivne,nikada konačnu ni potpunu , pružaju ,između ostalog ,brojni napisi koji su tokom pola veka pratili ovog stvaraoca.O njemu su pisali Aleksandrijan Saran,Alen Boske,An Tronš,Andre Pjer de Mandijarg,Patrik Valdberg ,Alen Žufroa.....Posvećeno mu je osam monografija . Prvu piše Rene de Solije sedamdesetih u Parizu a bila je to ujedno i prva monografija u svetu o nekom našem slikaru.
Slikarstvo akademika Ljube Popovića nikoga ne ostavlja ravnodušnim."On je slikar koji najspremnije dočekuje izazov savremenog sveta,otuđenost" - svojevremeno je zapisala likovni kriotičar ,An Tronš koja je u svoju poslednju knjigu o savremenoj francuskoj umetnosti u prvoj deceniji 21.og veka uvrstila i dvojicu slikara sa naših prostora, Dada Đurića i Ljubu Popovića.Njegova slika „Mesečarka „ nalazi se u najvećoj svetskoj kolekciji slika nadrealizma , Danijela Filipakea,slika „Iskušenje, posle" reprodukovana je preko cele strane u Tašenovom „Simbolizmu", .... slika "Blud" u svetskoj istoriji erotskog slikarstva...
Ovo mu je bila prva veća uzložba u Beogradu.Fracuska i Pariz su mu naklonjeniji.
Ljuba je jedan od naših najautentičnijih savremenih slikara sa međunarodnom reputacijom. Svoje savremenike, osim slikama , intrigira vrsnim poznavanjem filma,književnosti,stripa,istorije umetnosti , savremene likovne scene...
Kritički duh i oštre , jasne rečenice , svojstvene ovom umetniku, uvek izazivaju interesovanje javnosti.
U intervjuu za RTS , u serijalu „Vreme /je/za elitu „, Ljuba govori o ličnom činu stvaranja, o vremenu nenaklonjenom kulturi, o univerzalnoj poruci umetničkog dela..., o odnosu novca, umetnosti i kolekcionara , o našim nadama,iluzijama,nacionalnim ostrašćenostima....Otkriva i šta danas čita i pred čijom slikom mu zadrhti ruka...Tokom pedesetminutnog razgovora videćemo i slike Ljube Popića sa izložbe u Galeriji RTS-a.

Urednik i autor emisije:Zorica Pantelić

repriza, 5. april u 02:00 i 10:00

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару