Paleta kulturnog nasleđa : Miloš Bajić - Pikturalna poezija

Povodom sto godina od rođenja umetnika, u Galeriji Radio-televizije Srbije održana je izložba dela slikara Miloša Bajića.

Nimalo slučajno, izložba Miloša Bajića nosi naziv „Pikturalna poezija". U tekstu kataloga za ovu izložbu, autor Ljubica Miljković pored ostalog podseća na moto samostalne izložbe apstraktnih radova Miloša Bajića, nastalih između 1987. i 1989, moto koji je izabrao autor sam, a iskazuje uverenje čuvenog ruskog umetnika Kandinskog: „Svaka je istinska slika poezija. Ne stvara se poezija samo upotrebom reči, nego bojama, koje su određene i povezane: na taj je način slikarstvo kreacija pikturalne poezije. (Ona je na svoj način čista poezija). Upravo slikarstvo, koje je nazvano apstraktnim, govori oblicima isključivo slikarskim, i u tome ima prednost nad poezijom reči. Izvor ova oba govora je isti, koren je zajednički - intuicija."

U svojoj generaciji Miloš Bajić je bio prvi apstraktni slikar. A biti prvi je isto što i biti vrednost (Miodrag B. Protić). Do apstrakcije Miloš Bajić nije došao odmah, ali je stigao sasvim spontano, što potvrđuju njegovi rani radovi, pre svega mrtve prirode, predeli i gradski motivi, kod kojih se usredsređivao na plastične sadržaje i srž materije, odnosno formu svodio na ritam linija i površina. Kako je sam rekao: „U meni se pojavila pojačana radoznalost u oslobađanju likovnog izraza. Imao sam viziju i tražio način kako da se likovno izrazim. Šta me je, zapravo, privuko apstrakciji? Napuštanje predmeta. Osećao sam da me motiv sputava. Obavezuje (...)."
Bajić je stvarao u duhu apstrakcije do kraja života, od 1967. paralelno sa figurativnim ciklusom Mauthauzen. On je, kako navodi Stojan Ćelić, „naslikao veći broj apstraktnih slika koje su u jednoj fazi u bliskom odnosu sa tašizmom i slikarstvom akcije." Da je Bajiću bilo podsticajno sve što se ubrzano dešavalo, potvrdio je i izjavom: „Otkrivanje mikro i makro sveta, sveta atoma i materije, kosmosa, unutrašnjeg prostora subjektivne imaginacije, snova, halucinantnih i drugih povoda, koje je nauka otkrila, umetnost sledi i dalje objašnjava.
Njegova dela se čuvaju i izlažu u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter u Beogradu, Galeriji likovne umetnosti , poklon zbirci Rajka Mamuzića u Novom Sadu i drugim muzejima širom Srbije.
U emisiji govore: Nikola Mirkov, predsednik Saveta RTS-a za likovno stvaralaštvo, Ljubica Miljković - autor, Jesenka Bajić, Darko Bajić i Mrđen Bajić.

Autori emisije: Aleksandra Daničić i Slavica Stefanović

repriza, 1. decembar u 02:00 i 10:0

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару