Читај ми!

Košarkaški olimpijski turnir u Parizu – Srbija i svet izazivaju američke "osvetnike"

Košarkaši Srbije protiv Sjedinjenih Država od 17.15 započinju učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Direktan prenos meča je na Prvom programu RTS-a, a njegov tok možete pratiti i na našem portalu.

Кошаркашки олимпијски турнир у Паризу –  Србија и свет изазивају америчке "осветнике" Кошаркашки олимпијски турнир у Паризу – Србија и свет изазивају америчке "осветнике"

Srbija će se na Igrama u Parizu takmičiti u Grupi C sa selekcijama Južnog Sudana, Portorika i Sjedinjenih Država.

Prvi meč Srbija igra protiv najvećeg favorita, selekcije Sjedinjenih Država, od 17.15, što mnogi video kao "najbolju utakmicu grupne faze".

Drugi meč izabranici Svetislava Pešića igraju 31. jula, takođe od 17.15, protiv Portorika. 

Poslednji susret je na programu 3. avgusta, od 21 čas, a protivnik je tim Južnog Sudana.

Četvrtfinala su na programu 6. avgusta, dva dana kasnije, zakazana su polufinala, dok se borbe za medalje očekuju 10. avgusta.

Mundobasket kao viza za Pariz

Košarkaši Srbije su plasman na olimpijski turnir obezbedili učešćem u polufinalu Svetskog prvenstva koje je 2023. godine održano u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Viza za takmičenje u Parizu bila je zagarantovana za dve najboljeplasirane evropske selekcije, a Srbija i Nemačka bile su jedine sa Starog kontinenta među četiri najboljih.

Obe reprezentacije bile su bolje od svojih protivnika – Sjedinjenih Država, te Kanade – pa su igrale i finale, a turnir je osvojila Nemačka.

Sastav selekcije

Selektor Svetislav Pešić u Pariz je poveo sledeći sastav:

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Aleksa Avramović

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Vanja Marinković

Krila: Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić

Krilni centri: Filip Petrušev, Nikola Jović

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Uroš Plavšić

Propozicije košarkaškog turnira

Od 12 ekipa koje nastupaju u Parizu, čak osam njih može da se nadmeće za jednu od medalja u eliminacionoj fazi.

Na turniru su tri grupe sa po četiri ekipe. U narednu fazu zasigurno prolaze najbolja dva tima iz svake, ali će se gledati i poredak trećeplasiranih. 

Među njima dve najbolje takođe u narednu rundu takmičenja.

Plasman se gleda na osnovu broja pobeda. Ako su ekipe izjednačene, uspešniji je tim sa boljom koš razlikom, a ako je i ona identična, ispred će biti selekcija sa višim plasmanom na Fibinoj rang listi.

Favoriti na takmičenju

Već je posle Mundobasketa bilo jasno da se Amerikanci neće šaliti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama. Ekipa koja se okupila jača je od svih koje su bile predviđane.

Posle svakog većeg neuspeha i razočaranja na najbitnijim sportskim događajima, Sjedinjene Države su na svako naredno takmičenje slale ekipe koje su i po imenima, i po rezultatima, mogle da se nazovu i kaznenim ekspedicijama.

Sastavi koji su obeležili američku košarkašku istoriju na internacionalnim takmičenjima i ujedno napravili nemerljiv marketing za košarku su svakako "Drim tim" iz Barselone 1992. godine i njegov naslednik "Ridim tim" koji je dominirao Pekingom, četiri olimpijske generacije kasnije.

Trenutni tim, koji u Parizu predvodi jedan od najboljih košarkaša svih vremena Lebron Džejms, podseća na "osvetnike", grupu superheroja iz Marvelovog univerzuma, upravo zbog njihovog kvaliteta, načina igre i povoda za okupljanje. 

Na papiru, vođa ekipe je Lebron Džejms, jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Iako broji nedelje do svog 40. rođendana, njegovi saigrači su po završetku priprema izjavili da je najspremniji i najbolji igrač ekipe.

Amerika uglavnom nije imala problema na Olimpijskim igrama. Od 2004. godine, osvojili su sva četiri turnira, bez većih poteškoća. Najviše su pokazali 2008. godine u Pekingu i 2016. u Riju.

Međutim, druge selekcije su konkurentnije.

Aktuelni svetski šampioni, selekcija Nemačke, uigrana je ekipa koja je pokazala da ima kontinuitet u igri, i da od prvog do poslednjeg minuta može da igra takmičarsku košarku.

Francuska, kao zemlja domaćin, sa velikim brojem igrača iz NBA lige i Evrolige može da izbaci bilo koga, dok je Kanada znatno povisila nivo svoje košarke u prethodnim decenijama, a to je pokazala i na Mundobasketu prethodne godine.

Istorija je na strani Sjedinjenih Država, ali ne i Portorika i Južnog Sudana

Ne računajući utakmice Jugoslavije i Državne zajednice SCG, Srbija i SAD su se do sada sastajale pet puta.  

Jenkiji imaju četiri pobede – u finalu Svetskog prvenstva u Španiji 2014, zatim grupnoj fazi takmičenja i finalu turnira u Riju, kao i trijumf na nedavno održanoj egzibiciji u Abu Dabiju.

Izabranici tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića savladali su Amerikance 2019. godine na Mundobasketu u Kini u borbi za peto mesto.

Sa Južnim Sudanom, najmlađom državom na svetu, izabranici Svetislava Pešića sastali su se samo jednom - u grupnoj fazi prethodnog Mundobasketa, a rezultat je bio 115:83 u korist sprskih košarkaša.

Protiv Portorika, "orlovi" su igrali osam puta i svaki put su trijumfovali sa prosečnom razlikom od 22 poena.

Raspored utakmica Srbije:
28. jul: Srbija - SAD 17.15
31. jul: Portoriko - Srbija  17.15
3. avgust: Srbija - Južni Sudan  21.00

недеља, 08. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару