Finale EP U-21: Brzina, brzina i samo brzina

Nemačka i Španija boriće se večeras od 20.45 za titulu Evropskog šampiona igrača do 21 godine na stadionu Friuli u Udinama. Direktan prenos je na naašem Drugom programu, strim je na RTS Planeti.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo za mlade na najlepši mogući način dalo nam je odgovor šta je to neophodno i presudno da bi se stiglo do same završnice i finala. Brzina!

Pod brzinom se ne podrazumeva samo individualna mogućnost nekog fudbalera da pretrči rivala, ili u punom trku sa loptom nadmudri i izbaci celu odbranu protivnika, iako i taj segmen igra vrlo bitnu ulogu u konstataciji o brzini kao presudnom faktoru u današnjem fudbalu.

Pod brzinom se podrazumeva pre svega timska igra ekipe koja je spremna za brzu transformaciju.

Transformacija je mogućnost jednog tima da iz odbrane što brže prenese težište igre na protivničku polovinu i ugrozi gol protivnika.

Neko bi takve akcije u prošlosti nazivao i kontrnapadom, ali većina napada Nemačke i Španije na ovom šampionatu ne mogu se svesti pod kontru, već pod sposobnost timova da sa što manje dodira dođu nadomak protivničkog šesnaesterca.

Presudan faktor je brzina razmišljanja fudbalera u veznom redu, i to onih defanzivnih veznih koji sužavaju prostor rivala na sredini, a potom oduzetu loptu pretvaraju u pas u prostor. Kod Nemaca je takva šema gotovo nacrtana.

Po Klopovom sistemu uz pomoć kojeg je sa Liverpulom eliminisao Barselonu ove godine u polufinalu Lige šampiona, Nemačka pravi takozvani levak u sredini terena, zatvara protivnička krila i bekove i nedozvoljava rivalu širinu u igri, već navodi štopere protivničkog tima da loptu šalju u sredinu, gde Egeštajn, Daud i Nojhaus zgusnu blok ispred štopera Taa i Baumgartla, a kada se lopta oduzme, napred ostaju smišljeno Amiri, Rihter, Valdšmit i Ostunali - veliki znalci sa loptom koji umeju da odigraju na prvu u prostor.

To je tranzicija.

Dupli pas ispred proređene odbrane protivnika, potom odmah brzo, što brže lopta ide na stranu, Ostunali obično ostane sam i Nemci imaju mogućnost za raznovrsnu završnicu u kojoj vezisti Nojhaus, Daud pa i Egeštajn što pre dolaze na povratnu nadomak šesnaesterca i tada Oztunali ili Amiri (ko god se izvuče u brzoj transformaciji iz odbrane u napad) mogu da biraju da li će centrirati ka Valdšmitu, ili ostaviti povratnu na ivici šesnaesterca za veziste.

Rumuni su mučili Nemce u prvom poluvremenu polufinala baš onda kada nisu nasedali na njihov levak na sredini, već su tražili širinu na levom krilu gde je bio raspoloženi Andrej Ivan, ali čim je on zaustavljen, brza transformacija Nemaca u kojoj je dominirao Amiri došla je do izražaja.

Napadač Rumunije Puškaš više nije imao rešenja u rvanju sa Taom i Baumgartlom deset metara ispred šesnaesterca, nisu mu više dolazili centaršutevi sa boka i Nemacka je došla do finala.

Neko će reći da je presudila i individualna sposobnost (dva gola posle slobodnih udaraca Nemačke u poslednjih sedam minuta meča), ali Rumuni su pokazali želju, borbenost i upornost kakvu nismo videli odavno na turnirima mlađih kategorija, tako da su i pored eliminiacije, oni apsolutni junaci ovog šampionata i zbog toga su toliko dugo odolevali Nemcima.

Španci sa druge strane, svoju brzinu krunišu posedom lopte. Za razliku od Klopa koji je utemeljio moderne fudbalske norme još u Borusiji iz Dortmuna sa kojom je transformaciju bazirao na brzim bekovima Šmelceru, Piščeku i Blažčikovskom, Španci se drže Gvardioline teze - posed, brz pas, lopta u prostor za napadače. Tri dodira ako može u završnici, ako ne može onda što više prilazaka i duplih pasova nadomak šesnaesterca, naravno što bržih, pa tek onda završni pas između redova u zadnjoj liniji rivala.

Upravo zbog toga što potenciraju posed, Španci igraju raznovrsnije od Nemaca u zoni oko kaznenog prostora, često koriste bekove Martina levo i Agiregabiriu desno što opet ostavlja mogućnost vezistima da na petercu i ivici kaznenog prostora čekaju povratne lopte.

Ipak, razliku u igri španskog tima prave dva fudbalera - kapiten Dani Sebaljos i Fabijan Ruis.

Sebaljos je potvrdio da je mađioničar sa loptom, ume da je sakrije, da potezom izbaci celu odbranu rivala i gurne završni pas u šesnaesterac, a pored toga udarac sa distance mu je perfektan. Može se reći da je Sebaljos kompletan igrač (najbolji je igrač prošlog Evra u Poljskoj 2017. kada su Španci izgubili u finalu od Nemačke sa 1:0), ali i pravi bombarder kada loptu donese nadomak šesnaesterca što je potvrtio i protiv Italijana i protiv Poljaka u grupi.

Sa druge strane, Fabijan Ruis u transformaciji iz odbrane u napad, brzo a opet neprimetno dolazi u opasnu zonu rivala ili na završni udarac ili na završni povratni pas, odlično traži prostor, igra jednostavno i lako, ne okleva sa predajom lopte i takodje ima strahovit udarac levom nogom (gol protiv Poljaka, jedan od lepših na turniru).

Brz šut sa distance, upravo zvog toga, večeras može biti presudan, jer Nemci imaju Vladšmita i Amirija, Španci Sebaljosa i Ruisa u tom segmentu.

Međutim, da bi se došlo do šuta sa distance, do proigravanja na krilo, do pasa iza leđa protivničke odbrane, potrebna je brzina u organizaciji, kako bi lopta što pre dolazila tamo gde timovi žele.

Treneri danas to zovu brz protok.

Obe ekipe i brzo napadaju, ali se i brzo vraćaju u defanzivu. Francuzi su više namučili Špance na početku polufinala, nego Rumuni Nemce, ali su potom ostali i bez ritma i bez ideje usled poseda Španije, koja je igrala brže i raznovrsnije.

Visok presing.

Njega na prvi pogled nema u igri Nemaca. Barem ga nije bilo u dosadašnjem toku prvenstva, već su branili poziciono svoj gol, svesni da u brzoj tranziciju pružaju najviše kada je odbrana rivala proređena (meč Srbija - Nemačka je najbolji pokazatelj).

Španci su se protiv Poljaka kada im je bilo najvažnije, igrali pred golom rivala, i dali su pet golova bez primljenog, a potom još četiri Frnacuzima u polufinalu.

Podizali su formu posle poraza na startu protiv Italije i svesni su svoga znanja sa loptom, imaju samopouzdanje i lidera Danija Sebaljosa. Njihov trener De La Fuente je 2015. sa selekcijom do 19 godina bio prvak Evrope, dok je selektor Nemačke Kunc osvojio sa Pancerima prošli Evro do 21 godine.

Prema dosadašnjim igrama, nema sumnje da nas očekuje brz fudbal i interesantna utakmica razigranih Španaca željnih pete titule prvaka Evrope u ovom uzrastu, i Nemaca koji su uvek Nemci i uvek znaju kako da igraju na pobedu. Nemci traže priliku za treći tron i žele da postanu peta zemlja koja je odbranila titulu prvaka Evrope posle Španije, Italije, Engleske i Holandije.

Susret između Nemačke i Španije počinje u 20.45, direktan prenos je na našem Drugom programu, a strim je na RTS Planeti.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару