Читај ми!

Pomorska tradicija, pozivni broj i 974 kontejnera u izgledu stadiona

Odlučujući meč za prolazak u osminu finala reprezentacije Srbije i Švajcarske igraju na stadionu 974. Nalazi se u oblasti Ras Abu Abud na istoku katarske prestonice. Fudbalska arena je napravljena na veštačkom rtu i privremena je građevina, specijalno napravljena za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, kapaciteta 40.000 sedećih mesta.

Zasigurno ovo je jedan od najzanimljivijih stadiona na svetu. Srbija tu igra poslednju utakmicu grupne faze na Mundijalu.

Navijači mogu da dođu do stadiona koristeći metro u Dohi. Stanica Ras Abu Abud nalazi se na 800 metara od stadiona.

Nakon završetka turnira, stadion će biti demontiran. Prema pojedinim podacima fudbalskih hroničara, nikada ranije u istoriji jedan mundijalski stadion nije bio zatvoren odmah nakon događaja.

Dizajn stadiona 974 napravila je španska firma "Fenwick Iribarren", maketa, tj. izgled je predstavljen 26. novembra 2017. Izvođač radova bila je katarska kompanija HBK Contracting.

Radovi na zaštiti životne sredine u vezi sa pripremom terena za izgradnju počeli su sredinom oktobra 2017. Svi zemljani radovi su završeni do jula 2019. Tada je stigla prva serija kontejnera za fasadu, spremnih za montažu.

Radovi na izgradnji stadiona počeli su 1. novembra 2019. godine i protekli su bez smetnji. Veći deo radova bio je gotov u periodu od dve godine. Na kraju, prema rečima čelnih ljudi iz firme koja je gradila stadion, utrošeno je manje materijala nego u slučaju tradicionalne gradnje.

Kontejneri poput Lego kockica 

Planirano je da stadion ponese ime po oblasti u kojoj se nalazi - Ras Abu Abud, međutim, ime je promenjeno u "Stadion 974" nešto ranije, uoči virtuelne ceremonije otvaranja 20. novembra 2021.

Prvi meč i zvanično otvaranje stadiona odigralo se deset dana posle virtuelne ceremonije. U okviru Arapskog kupa sastali su se Ujedinjeni Arapski Emirati i Sirija, 2:1.

Ime stadiona odnosi se na broj transportnih kontejnera koji su iskorišćeni za izgradnju fudbalske arene, a ujedno +974 je međunarodni pozivni broj Katara.

Stadion je izgrađen na pravougaonom terenu sa jasno zaobljenim ivicama i nalazi se na obali Persijskog zaliva, odakle se pruža lep pogled na lokalne plaže.

Spolja, Stadion 974 odaje utisak da je napravljen od ogromnih lego kockica u raznim bojama. Takav efekat je postignut zahvaljujući konstrukciji, a ponajviše kontejnerima koji služe kao fasadni deo stadiona.

Važno je napomenuti da je ceo projekat zapravo izraz poštovanja pomorskoj tradiciji Dohe i Katara uopšte.

Gledalište od 40.000 sedećih mesta podeljeno je na dva nivoa. Najviši nivo tribina gleda na Vest Bej i njegove nebodere.

Problem sa klimatizacijom tribina je rešen sam od sebe zahvaljujući lokaciji stadiona pored zaliva, koja pruža osvežavajući povetarac.

Nakon završetka Svetskog prvenstva, stadion će biti demontiran, a njegovi delovi, kao što su krov i sedišta, biće korišćeni u drugim projektima sportskih zgrada van Katara.

Nakon demontaže, lokacija će biti očišćena i pretvorena u zelenu površinu.

Jedino mesto na obali sa spektakularnim pogledom na horizont Dohe, Stadion 974 je izgrađen korišćenjem standardnih sertifikovanih kontejnera za transport i modularnih čeličnih elemenata, odražavajući obližnju luku i industrijsku istoriju Katara.

Stadion 974 dobio je najvišu ocenu od 5 zvezdica od Globalnog sistema za procenu održivosti za dizajn i konstrukciju.

Utakmice Svetskog prvenstva na 974 stadionu:

22. novembar
Grupa C: Meksiko - Poljska

24. novembar
Grupa H: Portugal - Gana

26. novembar
Grupa D: Francuska - Danska

28. novembar
Grupa G: Brazil - Švajcarska

30. novembar
Grupa H: Poljska - Argentina

2. decembar
Grupa G: Srbija - Švajcarska

5. decembar
Osmina finala: 1G - 2H

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару