Читај ми!

Ел Тумама стадион – инспирисан традиционалном капом, направљен у облику савршеног круга

Ел Тумама стадион налази се у југозападном делу Дохе. Објекат је направљен на месту где је планирана изградња подземног фудбалског стадиона, од чега се одустало неколико година раније. Капацитет је 40.000 седећих места. Планирано је да се на Ел Тумами одигра осам утакмица Светског првенства.

Дизајн стадиона осмислио је Ибрахим Мохамед Џејда. У сарадњи са турско-катарским архитектонским конзорцијум градња је званично почела 1. марта 2017. године, иако су припремни радови завршени годину дана раније.

Првобитно је стадион требало да буде завршен у септембру 2020. године, али је градња успорена због избијања пандемије коронавируса. На крају, стадион је свечано отворен 22. октобра 2021. утакмицом Ел Сад - Ел Рајан, 1:1.

Стадион је грађен у облику савршеног круга, пречник Ел Тумаме износи 240 метара. Фасада и кров, односно изглед стадиона инспирисан је гафијом, традиционалном арапском капом коју носе мушкарци. Гафија се у Катару тумачи као симбол достојанства и независности.

Фасада је снежно бела и богата украсима налик чипки, у Србији тај изглед личи на хеклане производе. Кров Ел Тумаме држи кабловска конструкција Висина стадиона је 43 метра.

Трибине су подељене у два нивоа.

Савршен круг и у њему 54 расхладне јединице 

Са инжењерске тачке гледишта, најзанимљивији аспект стадиона је систем хлађења који омогућава да се температура одржава на око 18 степени Целзијуса током утакмица.

Унутар стадиона постављене су 54 расхладне јединице. Занимљиво је да систем за хлађење користи енергију од прераде сунчеве топлоте.

Навијачи ће до места стадиона моћи да стигну помоћу метроа у Дохи или аутобуса са најближе станице.

Након Светског првенства 2022, капацитет стадиона ће бити смањен на 20.000 места, будући да ће горњи ниво бити демонтиран.

На том месту биће изграђена спортска амбуланта и разни угоститељски објекти, али хотел са 60 смештајних јединица.

Пространство око стадиона према замислима креатора постаће спортски центар са неопходним објектима за више спортова, укључујући рукомет, одбојку, кошарку и пливање.

Утакмице Светског првенства на Ел Тумама стадиону:

21. новембар
Група А: Сенегал - Холандија

23. новембар
Група Е: Шпанија - Костарика

25. новембар
Група А: Катар - Сенегал

27. новембар
Група Ф: Белгија - Мароко 

29. новембар
Група Б: Иран - САД

1. децембар
Група Ф: Канада - Мароко

4. децембар
Осмина финала: 1Д - 2Ц

10. децембар
Четвртфинале

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво