Читај ми!

Australija - ceo kontinent čeka trijumf još od pobede nad Srbijom 2010.

Reprezentaciji Australije nastup u Kataru biće peto uzastopno, a ukupno šesto učešće na Svetskim prvenstvima. Sa iskusnim Grejamom Arnoldom na klupi i pouzdanim Metjuom Rajanom na golu, ali bez dugogodišnjeg lidera Tima Kejhila, pokušaće da ponove uspeh iz Nemačke i prođu grupu, gotovo preslikanu iz Rusije - u kojoj su Tunis, Danska i Francuska.

Аустралија - цео континент чека тријумф још од победе над Србијом 2010. Аустралија - цео континент чека тријумф још од победе над Србијом 2010.

"Sokerosima", kako Australijanci zovu svoju fudbalsku reprezentaciju, nastup u Kataru biće ukupno šesto, a peto uzastopno učešće na Svetskom prvenstvu.

Australija je na Mundijalu debitovala 1974. u Zapadnoj Nemačkoj. Nisu tada posle tri utakmice grupne faze upisali bod, ni postigli gol, a da poprave utisak morali su da čekaju čak 32 godine.

Pošlo im je za nogom, pošto su u Nemačkoj 2006, na svom drugom učešću, zabeležili do sada najbolji plasman - pobedili su Japan, igrali nerešeno sa Hrvatskom i izgubili od Brazila, a četiri boda bila su dovoljna da prvi i jedini put do sada prođu u nokaut fazu takmičenja.

Uz reprezentaciju Brazila, ostavili su iza sebe u grupi selekcije Japana i Hrvatske, ali su u osmini finala poraženi 1:0 od budućeg šampiona Italije, golom Totija iz penala u 95. minutu.

Četiri godine kasnije, u Južnoj Africi, osim što su pobedili Srbiju i pokvarili joj planove, nisu prošli grupu. Ponovo su imali četiri boda, koliko i Gana, ali je afrička reprezentacija zbog bolje gol razlike nastavila takmičenje. Trijumf od 2:1 protiv Srbije i dalje je poslednja pobeda Australije na Mundijalu.

U Brazilu 2014. ostali su "sokerosi" bez osvojenog boda u preteškoj grupi sa Holandijom, Španijom i Čileom.

Nešto uspešnija, ali bez mnogo razloga za slavlje, bila je Australija u Rusiju, gde ponovo nije izašli iz grupe nakon poraza od Francuske i Perua, ali je počasni bod osvojen remijem sa Danskom.

Kao i reprezentaciju Srbije, "sokerose" je žreb za turnir u Kataru smestio u gotovo preslikanu grupu iz Rusije. Ponovo će snage odmeriti sa Francuskom i Danskon, a jedina razlika je Tunis umesto Perua.

Trnovit put do Katara i džoker Redmejn

Put Australijanaca ka Kataru bio je buran i neizvestan do poslednjeg koraka.

U prvoj fazi azijskih kvalifikacija dominantno su protitnjali kroz grupu sa osam pobeda u isto toliko mečeva, uz 28 postignutih i samo dva primljena gola.

Situacija se zakomplikovala već u narednoj rundi pošto je Australija u novoformiranoj grupi, mnogo konkurentnijoj od prethodne, završila kao trećeplasirana, iza Saudijske Arabije i Japana, a sa samo bodom više od Omana.

Treće mesto vodilo je do Katara samo kroz baraž. Australija je u Dohi pobedila Emirate 2:1, a kao poslednja prepreka, u finalu interkontinentalnog baraža, čekao je Peru, stari poznanik iz Rusije. Posle 120 minuta fudbala bez golova morali su da odluče penali.

Selektor Australije Grejam Arnold povukao je smeo i odvažan potez i umesto Metjua Rajana, kapitena i prve zvezde tima, uveo pred izvođenje jedanaesterac u igru Endrjua Redmejna, golmana koji nikada nije branio van Australije, ali koji u domovini jeste poznat kao specijalista za penale, sa karakterističnim "plesom" po gol-liniji i sličnim metodama dekoncentracije izvođača.

Redmejn je opravdao ulogu džokera. Pri rezultatu 5:4 odbranio je udarac Valere i rezervisao svojoj reprezentaciju ulaznicu za Katar.

Ako prođu grupnu fazu takmičenja, što bi bio veliki podvig, Australijanci se sigurno neće plašiti penala u mečevima koji ne mogu da se završe bez pobednika.

Treba napomenuti i da je "sokerosima" put do Svetskog prvenstva u Kataru dodatno bio zakomplikovan strogim epidemijskim pravilima i zakonima zbog kojih duže od dve godine Australija nije bila domaćin međunarodne utakmice, pa su 16 od ukupno 20 kvalifikacionih utakmica igrali van svoje države.

Iskustvo na klupi i pranje fleka iz Emirata

Prvi put Australiju će na Svetskom prvenstvu kao selektor predvoditi Grejam Arnold (59), bivši reprezentativac koji je za nacionalni tim debitovao 1985. godine, odigrao 54 utakmice i postigao 19 golova. Osim u domovini, igrao je i u Belgiji, Holandiji u Japanu.

Zanimljivo je da selektor Australije najviše utakmica u karijeri odigrao, a i trenersku karijeru, još kao aktivan igrač, započeo u Sidnej junajtedu 58, klubu koji su u Australiji osnovali Hrvati izbegli nakon Drugoga svetskog rata.

Nekada "Sidnej Kroacija" morao je 1992. da promeni ime kada je Fudbalski savez Australije odlučio da svi klubovi iz svojih naziva moraju da izbace nacionalne odrednice.

Upravo je nekadašnji klub selektora Australije bio velika senzacija, a zatim i epicentar skandala u oktobru ove godine.

Junajted je postao prvi drugoligaš u istoriji koji je stigao do finala Kupa Australije. Izgubili su 2:0 od Makartura u meču za trofej, ali su finale obeležili brojni navijači ekipe iz Sidneja, koji su na tribinama na Vestern Sidnej stadiona uzdignutih desnih ruku uzvikivali su "Za dom spremni".

Arnold je danas jedan od najuspešnijih i najcenjenijih australijskih trenera, sa bogatim iskustvom rada u nekim od najboljih lokalnih klubova.

Jedan je od menadžera sa najviše utakmica i najvećim procentom uspešnosti u australijskoj A ligi i samo jedan od trojice koji ima više od jedne titule šampiona Australije - do trofeja je vodio Sidnej i Central Koust marinerse.

Iako će prvi put kao selektor voditi Australiju na Svetskom prvenstvu, Arnold ima dugačak staž u nacionalnoj selekciji. Radio je u mlađim i olimpijskoj selekciji, od 2000. do 2006. godine bio je na poziciji pomoćnog trenera, a kao član stručnog štaba učestvovao je na Mundijalima u Nemačkoj i Južnoj Africi.

U julu 2006. postavljen je na kormilo nacionalnog tima kao privremeno rešenje. Kvalifikovao se na Azijski kup, gde su "sokerosi", posle pobede, poraza i remija u grupi, ispali u četvrtfinalu od Japana, na penale.

Druga šansa, koju još uvek koristi, da bude selektor, Arnoldu je ukazana 2018. godine. Zamenio je Berta van Marvajka, Holanđanina koji je vodio svoju zemlju do finala u Južnoj Africi, ali se sa Australijom u Rusiji nije proslavio.

Prvi veliki turnir u Arnoldovom drugom mandatu bio je Kup Azije 2019. u Emiratima. Australija je, kao branilac svoje jedine titule, ispala u četvrtfinalu od domaćina, nakon što je i u grupi doživela neočekivan poraz od Jordana.

Arnold je pretrpeo kritike javnosti zbog loše igre i neubedljivog nastupa reprezentacije na kontinentalnom takmičenju, ali je plasmanom u Katar opravdao poverenje i odluku nadređenih da ne bude smenjen.

U nedostatku Kejhila tu je Metju Rajan

Što se igračkog personala tiče, reprezentacija Australije će put Katara bez dugogodišnjeg lidera i najboljeg igrača Tima Kejhila, koji je predvodio sokerose na prethodna četiri Mundijala.

U odsustvu nekadašnjeg fudbalera Milvola i Evertona, najboljeg strelca u istoriji reprezentacije (50 golova) i drugog po broju nastupa za nacionalni tim (108 nastupa), novi lider, kapiten i prva zvezda Australije je golman Metju Rajan, bivši igrač Brajtona i Arsenala, koji sada čuva mrežu Real Sosijedada.

Uz Rajan, koji je već nastupao na prethodna dva Svetska prvenstva, među iskusnijim i boljim fudbalerima iz Australije je i ofanzivni vezni Ajdin Hrustić, osvajač Lige Evrope sa Ajntrahtom iz Frankfurta prošle sezone, sada igrač italijanske Verone.

Opcije u odbrani su fudbaler Sanderlenda Bejli Rajt, ali i bivši član Crvene zvezde Miloš Degenek.

Važan šraf i mozak reprezentacije Australije je Aron Muj, bivši vezni igrač Hadersfilda i Brajtona, koji sada brani boje Seltika. Pomagaće mu sigurno i Džekson Irvin iz Sent Paulija.

U Katar će i nešto mlađe i manje iskusne snage, koje tek treba da se dokažu na najvećoj fudbalskoj sceni, kao što su krilo Kadiza Aver Mabil ili desni bek Hartsa Natanijel Atkinson, koji je tek u martu debitovao za reprezentaciju, ali je već zaslužio mesto u prvih 11.

Kao i uvek, među reprezentativcima Ausralije je dosta fudbalera koji nastupaju u domaćem prvenstvu, kao što su igrači Melburn sitija - svestrani napadač Metju Leki i Džejmi Meklaren, najbolji strelac A lige.

Otvorena kritika domaćina

Posle uspešnog završetka dramatičnih kvalifikacija "sokerosi" su odigrali dve pripremne utakmice i dva puta bili bolji od Novog Zelanda.

Ipak, u Kataru ih čekaju mnogo ozbiljnije reprezentacije od komšija i svaki osvojen bod biće vredan slavlja, a eventualni izlazak iz grupe ravan čudu.

Ne ide Australijancima na ruku ni raspored, pošto ih već u prvom kolu čeka Francuska. Naredna utakmica sa Tunisom biće ključna, a pobeda neophodna da bi se u poslednjem kolu protiv Danske tražila šansa za plasman u osminu finala.

Australijanci su pred put u Katar napravili nesvakidašnju uvertiru - javno su prozvali domaćina Svetskog prvenstva.

Na zvaničnim nalozima "sokerosa" na društvenim mrežama objavljen je video-snimak na kojem reprezentativci Australije kritikuju Katar zbog kršenja ljudskih prava.

U trominutnom snimku, članovi australijskog tima pročitali su saopštenje u kojem, između ostalog, pozivaju na dekriminalizaciju istopolnih zajednica u Kataru, kao i na poboljšanje položaja radnika i migranata.

Tim Australije:

Golmani: Metju Rajan (Kopenhagen), Deni Vuković (Mariners), Endrju Redmejn (Sidnej)

Odbrana: Hari Suter (Stouk), Miloš Degenek (Kolumbus), Bejli Rajt (Sanderlend), Tomas Deng (Nigata), Fran Karačić (Breša), Natanijel Etkinson (Harts), Aziz Behić (Dandi junajted), Kaj Rols (Harts), Džoel King (Odenze)

Vezni red: Aron Muj (Seltik), Džekson Irvin (Sent Pauli), Ajdin Hrustić (Verona), Kameron Devlin (Harts), Rajli Mekgri (Midlsbro), Kini Bakus (Sent Miren)

Napad: Džejmi Meklaren (Melburn), Mičel Đuk (Okajama), Džejson Kamings (Mariners), Garang Kuol (Mariners), Aver Mabil (Kadiz), Metju Leki (Melburn), Kreig Gudvin (Adelajd), Martin Bojl (Hibernijan)

Raspored:

22.11. 20.00 Australija - Francuska
26.11. 11.00 Tunis - Australija
30.11 16.00 Australija - Danska

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару