Читај ми!

Fudbal se vraća kući ili Englezi bez titule u boji

Engleska je 1996. godine bila domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, a tada su navijači napravili pesmu „Football’s coming home“ – Fudbal se vraća kući. Snove Gordog Albiona tada su srušili Nemci u polufinalu, a 25 godina kasnije uz iste stihove – Italijani u finalu.

Poslednji put Engleska reprezentacija osvojila je Svetsko prvenstvo u fudbalu pre 56 godina. Pre tog turnira, trofej Žila Rimea je ukraden, ali je četiri meseca pre početka pronađen ponajviše zahvaljujuću psu Pikelsu, bolje upućeni kažu da je kerić nanjušio pobednički pehar.

Bilo je to prvo Svetsko prvenstvo na kojem su odabrane utakmice emitovane putem satelita u zemljama na drugim kontinentima. Finale, koje je prenosio britanski Bi-Bi-Si, bilo je poslednje u potpunosti prikazano u crno-beloj boji na televizijskim prijemnicima.

Od tada do danas, mnogo je vode protekle Temzom, a titule sa nekog velikog takmičenja nema na policama vitrina Fudbalskog saveza Engleske.

Što znači da Bobi Robson, Geri Lineker, Alan Širer, Pol Skols, Vejn Runi, Džerard i Lampard i mnogi drugi fudbalski velemajstori nisu osetili slast radosnog trenutka kada planeta Zemlja prestaje da se okreće oko svoje ose, samo zbog momenta u kome kapiten reprezentacije podiže šampionsku titulu.

Engleska je plasman na Mundijal 2022. godine izborila u kvalifikacijama, prošavši Grupi I kao neporažena reprezentacija i sa samo tri primljena gola, a uz to protivnicima su dali 39 pogodaka.

Zanimljivost u vezi sa Englezima je ta da su bili jedni od najvećih protivnika održavanja Mundijala na zimu. Smatrali su da svetski šampionat dolazi u jeku sezone što bi poremetilo Premijer ligu, ali i igrače koji nastupaju za timove u Engleskoj.

Zagovarali su ideju da se Kataru oduzme domaćinstvo i da njima pripadne ta čast, jer je u glasanju za prethodno Svetsko prvenstvo, Fudbalski savez Engleske izgubio od Rusije u takmičenju za organizaciju.

Kapiten Hari Kejn predvodio je tim u kvalifikacijama za Mundijal sa 12 pogodaka i dve asistencije.

On je jedan od najboljih igrača, ali i glavna zvezda tima. Napadač Totenhema i najbolji strelac na prethodnom Mundijalu, u Kataru će pokušati da obori rekord Vejna Runija, koji je postigao najviše golova u dresu Engleske - 53 pogotka. Kejn je postigao dva manje.

Selektor reprezentacije Engleske je Garet Sautgejt, na mesto glavnog trenera seniorske selekcije imenovan je novembra 2016. godine.

Selekciju Gordog Albiona predvodio je na Mundijalu 2018. održanom u Rusiji, na kome je Engleska zauzela četvrto mesto.

U polufinalu izgubili su utakmicu od Hrvatske, a u meču za treće mesto Belgija je bila bolja.

Bez obzira na relativni neuspeh, za Engleze je to bio prvi turnir na kome su se našli u završnici takmičenja još od 1996. godine, kada je Sautgejt bio aktivan igrač

Engleska se oporavila od fijaska u Rusiji, završnim turnirom u Ligi nacija u leto 2019. Tada su završili na trećem mestu.

Evropsko prvenstvo koje su Englezi čekali kao ozebli Sunce, dogodilo se 2021. godine, a tamo su igrali finale turnira.

Sautgejt je nakon meča žestoko kritikovan od navijačke, ali i stručne javnosti, jer je u penal zavšrnici meča protiv Italije, izveo trojicu mladih fudbalera koji su promašili šuteve sa 11 metara.

Prvo je Rašford pogodio stativu, a zatim je Donaruma odbranio udarac Sanča, i na kraju Bukajo Saka šutirao u istu stranu golmanu Italije, kao njegov prethodnik.

Na poslednja tri pomenuta velika takmičenja, Engleska je igrala u završnicama, ali je nedostajao pobednički karakter ekipe, koji nesumnjivo ponajviše dolazi od selektora i stručnog štaba.

Taj smeč lopte u polje protivnika kada on ne očekuje, ne samo da je izostao, nego nije bilo onog igrača koji bi inicirao trijumfalni početak.

Engleska reprezentacija sigurno da se nalazi među favoritima za osvajanje ovog Mundijala u Kataru 2022. godine.

Na osnovu individualnih kvaliteta igrača, stila igre, ali i grupe, koja im može poslužiti za uigravanje i generalnu probu pre početka eliminacione faze, Englezi imaju prilike da makar ponove rezultat iz Rusije.

Neki od igrača, poput Rašforda, Sake, Rajsa ili pak vunderkinda Belingama mogu biti ključni igrači za Engleze u odlučujućim utakmicama. Ne sme se zaboraviti i iskusni robusni Hari Kejn prema kome se prilagođava igra Gordog Albiona, ali i dvojac iz Mačester sitija, Foden i Griliš.

Sa druge strane mesecima unazad fudbalska javnost u Engleskoj nije zadovoljna razvitkom dešavanja u nacionalnom timu.

Prema rezultatima u 2022. godini, stavovi i prognoze navijača, čini se da imaju i pokrića. Engleska je u A Ligi nacija - u grupi sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom bila poslednja i kvalifikovala se u niži rang tog takmičenja, a kritičnije je to što su na šest utakmica postigli tek četiri gola.

Na Svetskom prvenstvu nalaze se u Grupi B i igrače mečeve protiv reprezentacija Irana, Velsa i Sjedinjenih Američkih Država. 

Prvo kolo - 21.11.
14.00 Engleska - Irana 

Drugo kolo - 25.11. 
20.00 Engleska - SAD 

Treće kolo - 29.11. 
20.00 Engleska - Vels

Selektor Garet Sautgejt poveo je 26 fudbalera za utakmice na Mundijalu: 

Golmani: Džordan Pikford, Nik Poup, Aron Remsdejl;

Odbrana: Trent Aleksander-Arnold, Konor Kudi, Erik Dajer, Hari Megvajer, Luk Šo, Džon Stons, Keran Tripije, Kajl Voker, Ben Vajt;

Vezni red: Džud Belingem, Konor Galager, Džordan Henderson, Mejson Maunt, Kalvin Filips, Deklan Rajs;

Napad: Fil Foden, Džek Griliš, Hari Kejn, Džejms Medison, Markus Rašford, Bukajo Saka, Rahim Sterling, Kalum Vilson.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару