Читај ми!

Sjedinjene Američke Države u pohodu ka nokaut takmičenju Svetskog prvenstva

Euforija fudbalom iliti bolje rečeno sokerom osvojila je zemlju bejzbola i košarke, makar jednom, 1994. godine. Tada su Sjedinjene Američke Države bile domaćin Mundijala i plasirali su se u osminu finala takmičenja.

Sa klupe ih je predvodio "čudotvorac" Bora Milutinović koji je na tu funkciju došao tri godine pre Svetskog prvenstva, na nagovor diplomate Henrija Kisindžera.

Dugo godina posle velikog uspeha (ne i najvećeg) državnog tima SAD-a u fudbalu govorilo se da je Kolumbo svetu otkrio Ameriku, a Milutinović Americi otkrio fudbal.

Bezmalo tri decenije kasnije, uprkos domaćinstvu pomenute godine, fudbal je još uvek daleko od najpopularnijeg sporta u Americi.

Premda, Amerikanci na svetskim fudbalskim šampionatima, od godine kada su igrali na svojim terenima, pa, sve do Katara, nisu bili prisutni samo na jednom i to u Rusiji, 2018. godine.

Može se reći iz čisto van sportskih razloga.

Nedavna istorija pamti brojne Amerikance u klubovima širom Evrope. Poput, primera radi, Donovana ili golmana Hauarda, defanzivca Bokanegru, a tu su i Klint Dempsi, Demarkus Bizli i mnogi drugi igrači koji su gradili istoriju ne samo američkog fudbala.

Danas, nesumnjivo najveća zvezda reprezentacije SAD-a je igrač hrvatskog porekla, Kristijan Mate Pulišić. Pored njega, tu su i Brendon Aronson, Seržinjo Dest, Veston Mekeni, ali i mlađi fudbaleri Rejnolds, Timoti Vea i Rejna Đovani.

Lider tima, kapiten Kristijan Pulišić je zasigurno najkreativniji igrač, može se reći da je upravo on predvodvnik ove generacije igrača, a ako je suditi prema godinam biće i dalje standardan u nastupima za Ameriku, jer ima 24 godine.

Ponekad nam MLS liga deluje jako strano i nepoznato, ali svakako ljubitelji fudbala moraju da obrate pažnju na napadač Dalasa, mlađanog Fereiru.

On je u 33 nastupa za matični tim postigao 18 golova i ubeležio šest asistencija, a ima samo 18 godina. Omalena Dalasova „desetka" ima brzinu, ali i istačan sluh za kretnju bez lopte, te se dešava da pravo niotkuda bude u gol šansi.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, reprezentacija SAD-a nije bila na vrhunskom nivou. Plasirali su se kao treća ekipa, iza Meksika i Kanade, a bili su bolji od Kostarike, Paname, Jamajke, Salvadora i Hondurasa. U 14 odigranih susreta, ostvarili su sedam trijumfa, tri poraza i četiri remija. Postigli su 21 gol, a primili 10.

Selektor tima je Greg Berhalter, na tu funkciju postavljen je 2018. godine. On je vodio Amerikance u 54 zvanična susreta i ostvarili su 36 pobeda, devet poraza i isti broj nerešenih utakmica.

Jedan od najvećih uspeha postignut sa njim je šampionski pehar osvojen u finalu Zlatnog kupa 2021. godine, kada su SAD savladale Meksiko.

Jedan od najboljih nastupa na svetskom šampionatu "jenkiji" su imali 2002. na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji. Došli su do četvrtfinala, a tu ih je eliminisala Nemačka.

Još uvek najveći uspeh reprezentacije SAD-a je prvo Svetsko prvenstvo u Urugvaju gde su bili polufinalisti.

Teško se može desiti da Amerikanci ponove uspeh iz 1930. godine, jer veruje se da je njihova odbrana u odnosu na napadače i vezne fudbalere slabašna. Jesu taktički fleksibilan tim, ali pod pritiskom igrači deluju uspaničeno.

U grupi sa Engleskom, Velsom i Iranom, "jenkiji" imaju veliku mogućnost da igru nastave u nokaut nadigravanju.

Prvo kolo - 21. 11. 
20.00 SAD - Vels

Drugo kolo - 25.11. 
20.00 SAD - Engleska 

Treće kolo - 29.11 
20.00 SAD - Iran

Selekcija Sjedinjenih Američkih Država na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine imaće drugi najmlađi tim, odmah nakon Gane.

Na dan odigravanja prve utakmice prosek starosti fudbalera biće 25 godina i 175 dana. 

Selektor Greg Berhalter pozvao je 26 igrača koji će predstavljati SAD na Mundijalu u fudbalu:

Golmani: Itan Horvat, Šon Džonson, Met Tarner;

Odbrana: Kameron Karter-Vikers, Seržinjo Dest, Aron Long, Šak Mur, Tim Rim, Entoni Robinson, Džo Skali, DeAndre Jedlin, Voker Cimerman;

Vezni red: Brendon Aronson, Kelin Akosta, Tajler Adams, Luka de la Tore, Veston Mekeni, Junus Musa, Kristijan Roldan;

Napad: Hesus Fereira, Džordan Moris, Kristijan Pulišić, Đovani Rejna, Džoš Sardžent, Tim Vea, Hadži Rajt.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару