Читај ми!

Hrvatska - Želja da se "vatreni" podignu na najviši stepenik na pobedničkom postolju

Hrvati vrebaju, uvek su među potencijalnim favoritima, ali treba dosta kockica da se složi da bi isplivali u prvi plan. U duelu sa Belgijom, Kanadom i Marokom u Grupi F, verovatno će proći u nastavak takmičenja. Očekije se da u borbi za prvo mesto odlučujući bude duel sa Belgijom.

Hrvati su često u samim završnicama najvećih smotri fudbala. Generacija igrača koja ih predvodi garantuje da će i na ovom Svetskom prvenstvu imati šta da pokažu i pomrse računa velikim favoritima, ako i oni sami nisu veliki.

Iskusni lisac Luka Modrić i na ovom prvenstvu će predvoditi ekupu, a možda je ovo njegova poslednja svetska smotra fudbala. Iskustvo ekipi donose i Ante Rebić i Ivan Perišić.

Selekcija je u kvalifikacionoj Grupi H zauzela prvo mesto sa osvojenih 23 boda i tako obezbedila direktan plasman u Katar. Najveću borbu Hvati su vodili sa selekcijom Rusije, a u poslednjem kolu upravo su savladali Ruse na Poljudu sa 1:0 i tako i prestigli na tabeli. Rival je zauzeo drugu poziciju sa 22 boda. Slovenija i Slovačka su imale po 14 bodova.

Dosta igrača selekcije igraju u vodećim evropskim klubovima. Zanimljivo u svakom paru osmine finala Lige šampiona imaju bar po jednog igrača. Oni su okosnica ekipe koja zna da igra velike mečeve.

Liverpul - Real Madrid (Modrić)
Borusija Dortmund - Čelsi (Kovačić)
Inter (Brozović) - Porto
Lajpcig (Gvardiol) - Mančester sity
Milan (Rebić) - Totenhem (Perišić)
Ajntraht (Jakić, Smolčić) - Napoli
Klub Briž - Benfika (Musa)
PSŽ - Bajern (Stanišić)

Na predhodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji, Hrvatska se domogla finala. Do polufinala je stigla posle dve penal serije, u osmini i četvrtfinalu. Ako je Englezima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1986. godine presudila Maradonina "božja ruka", Hrvatsku su u Nižnjem Novgorodu i Sočiju, u osmini finala i četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Rusiji, spasile "božje ruke" Danijela Subašića. Tačku u penal serijama stavio je jedna od najiskusnijih Ivan Rakitić.

U polufinalu nadigrana je Engleska sa 2:1. Kada se mislilo da niko ne može da zaustavi "kockaste", ponovo se, kao i 1998. isprečila Francuska, ona je u finalu pobedila sa 4:2 i osvojila Mundijal.

Hrvatska i dalje pamti i proživljava trenutke iz 1998. godine, kada su predvođeni Ćirom Blaževićem naše komšije stigle do polufinala Mundijala. Da Lilijan Tiram nije doživeo "prosvetljenje" na tom meču postigavši dva pogotka, verovatno bi "kockasti" mogli da se podiče mnogo jačim dostignućem od osvajanja trećeg mesta.

"Kockasti" imaju jaku želju da ova generacija ponovi uspeh i dokaže da još nije dala svoju posednju reč. Selektor Zlatko Dalić predvodi snažnu ekipu, ali prvi cilj će biti prebroditi Grupu F.

Tim koji je spoj mladosti i iskustva sigurno ne spada u glavne favorite za osvajanje "boginje", ali imena u sastavu reprezentacije sigurno izazivaju respekt kod svakog rivala. Međutim, pravu snagu "vatreni" moraju pokazati na samom terenu.

Za vezni red ove selekcije mnogi tvrde da je najbolji na svetu i da da će voditi glavnu reč na ovom šampionatu. Kako i ne bi, ko u ekipi ima Modrića, Kovačića, Brozovića, Pašalića ima sigurnost na sredini terena, ogroman broj veliki mečeva i znanje kako da se ugroze najveći protivnici.

O njima ne treba trošiti reči koliko su uigrani i šta mogu da urade na tereni. JEdina je nepoznanica koliko je Brozović spreman. Naime, on u Katar putuje praktično posle jednog odigranog meča nakon pauze zbog povrede. Sigurno je presudilo njegovo iskustvo i Dalić ga je poveo u Katar iako je nedovoljno spreman.

Napad uz Kramarića i Perišića ne mora da brine ko će da postiže golove. Iako Kramarić nije klacsičan centarfor sigurno će biti prva opcija u napadu ove reprezentacije. Iskustvo igranja u Bundesligi preporučuje ga za tu poziciju.

Na Mundijalu u Kataru Hrvatsku će predstavljati:

Golmani: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić

Odbrana: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Sredina terena: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić

Napad: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja

Raspored utakmica Grupe F:
23. 11. Maroko - Hrvatska 11.00
23. 11. Belgija - Kanada 20.00

27.11. Hrvatska - Kanada 17.00
27.11. Belgija - Maroko 14.00

01.12. Kanada - Maroko 16.00
01.12. Hrvatska - Belgija 16.00

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару