U Srbiji mora da bude više transplantacija

Povodom današnjeg početka kampanje "Produži život", Tomica Milosavljević ministar zdravlja rekao za RTS da je cilj ojačati poverenje građana u zdravstveni sistem i u mogućnost da organ dobije onaj kome je potreban, a ne onaj ko ima više novca.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je, povodom današnjeg početka kampanje "Produži život", da je neophodno povećati broj urađenih transplatacija organa, koje su najbolji način dokazivanja solidarnosti i razumevanja nesreće drugih.

Ministarstvo zdravlja Srbije uz medijsku podršku RTS-a pokrenulo je kampanju "Produži život". Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i RTS-a biće potpisan večeras.

Kampanja "Produži život" počinje u nedelji posvećenoj davaocima organa i njen cilj, prema rečima Milosavljevića, je da poveća obaveštenost o tome šta je transplatacija i koliko je važno razumeti značaj zaveštanja svojih organa.

Ministar zdravlja je za RTS rekao da je cilj ojačati poverenje građana u zdravstveni sistem i u mogućnost da organ dobije onaj kome je on zaista potreban, a ne onaj ko ima više novca.

Milosavljević je rekao da će se na broj telefona 0800-111-800 moći dobiti informacije o transplataciji organa i o prijavama za zaveštanje organa.

Ministar je dodao da će donošenjem zakona o transplataciji organa u Ministarstvu zdravlja biti formirana Uprava za biomedicinu, da je formiranje te uprave već u toku, a jedan deo će se zvati "Srbija transplant".

Milosavljević je istakao da su u toku razgovori i konkretne aktivnosti sa "Eurotransplantom", fondacijom koja već 42 godine raspoređuje organe za nekoliko zemalja Evrope i predstavlja bazu od 150 miliona ljudi.

Ministar je ponovio da očekuje potpisivanje preliminarnog sporazuma sa tom fondacijom polovinom 2010. godine, čime će se stvoriti mogućnost da se odmah na listu stave svi hitni slučajevi, a to su, pre svega, deca i pacijenti kojima je naglo popustila jetra, ili sa dugogodišnjom dijalizom bubrega.

"Za godinu dana transplatacija U Srbiji mora da bude više", istakao je Milosavljević, dodajući da je juče dobio pismo iz "Eurotransplanta" koje predstavlja početak tog ubrzanog posla, a koji podrazumeva da ekipe te fondacije dođu u Institut za transfuziju "Sveti Sava".

Ministar je rekao da bi predstavnici te fondacije "izvršili akreditaciju laboratorije, što je 99 odsto već završen posao" i da bi se potom u ovih nekoliko meseci sprovelo nekoliko edukacija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару