понедељак, 31.03.2014, 09:51 -> 09:58
štampajKapi iz koštica šljive
U Srbiji raste 40 miliona rodnih stabala šljiva. Od toga se ubere oko šest stotina hiljada tona godišnje i gotovo sve se preradi u... rakiju! U svojoj ekološkoj radionici bračni par Stojanović ovaj plod koristi u sasvim druge svrhe.
Sasvim je sigurno i provereno da se Stojanovići nisu sastajali ispod šljive, ali jesu napravili nov srpski proizvod - baš od šljive.
„Iz suve šljive se vadi koštica, koje su pune nekog džema i soka od suve šljive, ta koštica mora da se opere, zatim se suši, krcka i dovodi u stanje u kome može da se dobije jezgro, srce koštice, koje je određene temperature i vlažnosti i onda se od toga dalje cedi ulje", kaže Jasna Stojanović.
U svojoj ekološkoj radionici Stojanovići proizvode hladno ceđeno ulje iz koštica kajsija, ali i od lešnika.
„Ništa se ne baca, uljna pogača se dalje melje, može da se koristi kao čestice za piling, i u ishrani", kaže Jasna.
Za litar ulja potrebno je 50 kilograma očišćenih koštica šljiva. Ulje je blagog ukusa, pomalo podseća na marcipan.
„Ulje se koristi kao salatno i desertno ulje i fantastično se slaže sa čokoladom, može da se prelije preko grilovanog povrća, grilovanog mesa, dobar je u sosovima, u kolačima", kaže Jasna.
Ne preporučuje se prženje iako ovo ulje trpi temperaturu od 180 stepeni, ali samo 18 sati. Ulje se koristi i za razne kreme, losione, šampone, sve bez trunke hemije. Sapun prave od koštica šljiva, svinjske masti i kleke. Inače, lekovito svojstvo ulja koštica šljiva i kajsija dokazano je 70-tih godina prošlog veka, sve zbog prisustva vitamina B17, i kompleksa B3, B6, B5 i vitamina E, ali o tome Stojanovići ne govore.
Kada su počinjali, nisu verovali u uspeh, a ovih dana rade na izvozu svojih proizvoda.
Ozbiljno pregovaraju sa švajcarskim kupcem. Iako sumnjičavi, uspeli su - prvi u Srbiji proizvode ceđeno hladno ulje od šljiva, a posle Francuske drugi su u Evropi.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар