"Beli Orlovi": Počinju pregovori za Superligu

"Beli Orlovi" uzastopnim pobedama krče put ka švedskoj Superligi. Predsednik kluba Goran Popov kaže da je poziv da započnu pregovore o ulasku u Superligu stigao je od Lene Valin Kanc, generalnog sekretara Švedskog košarkaškog saveza. U "Belim Orlovima" najavljuju spajanje sa fudbalskim klubom "Srbija FF" iz Stokholma pod nazivom „Stockholm Eagles".

„Beli Orlovi", aktuelni šampion Prve savezne švedske lige „Basketettan" u novoj sezoni ruši sve pred sobom. Orlovi broje 14 uzastopnnih pobeda sa nizom rezultata od 124-57, 101-37 i 113-62. Lena Valin ( Lena Wallin-Kantz), generalni sekretar Švedskog košarkaškog saveza pozvala je pre desetak dana „Bele Orlove" da započnu pregovore o ulasku u švedsku Superligu naredne sezone.

"Ovo je prvi put u istoriji naše dijaspore da jedan srpski košarkaški klub probije led i zaigra u najvišoj ligi jedne strane države. Možete da zamislite koliko to znači za naše Srbe u Švedskoj", rekao je Goran Popov, predsednik Orlova.

Još jedna velika novost je spajanje Fudbalskog kluba „Srbija FF" takođe iz Stokholma sa „KK Beli Orlovi". Ovom fuzijom pod imenom „Stockholm Eagles" klub će postati jedno od najvećih sportskih i kulturnih društava u srpskoj dijaspori. Planovi kluba su da fudbalska sekcija dođe do prve švedske lige i postigne uspeh košarkaša. Pored četiri košarkaška i pet fudbalskih timova klub ima i veliku kulturnu sekciju među kojima je najbrojnija folklorna sekcija.

"Organizacija Eagles postepeno postaje pravo utočište za našu omladinu u švedskoj prestonici i to nam je i bio cilj od osnivanja kluba 2008. godine", dodaje gospodin Popov.

"Uveren sam da je ovo pravi put za naše švedske Srbe i dobar uzor za druge zapadne gradove po evropi u kojima ima Srba.. Organizujte se dok još možete!", poručuju članovi i simpatizeri ovog kluba.

Organizacija „Belih Orlova" administrira i poznatu fejsbuk stranicu "Sanning at alla" (Istina Za Sve) koja se bavi srpskim pitanjima u švedskim medijima i za sada broji preko 17 000 članova.

Prošle godine na finalu Fajnal Fora u Stokholmu, Lena Valin Kanc, dala je izjavu za emisiju „Srbija na vezi" u kojoj je izrazila zadovoljstvo što Stokholm ima jedan ovako dobro organizovan klub kao što su „Beli Orlovi", koji osim profesionalne košarke imaju i fantastične navijače, tako da je atmosfera na njihovim utakmicama uvek sjajna.

"Srećna sam što u Stokholmu postoje ovakvi događaji. Imao mnogo košarkaša u Stokholmu i starije i mlađe generacije, ali nemamo mnogo učesnika na različitim sportskim događajima kao u drugim gradovima u Švedskoj i zato sam stvarno zadovoljna onim što se ovde dešava", rekla je Lena Valin Kanci.

Inače, klub je stvorio pravu basket euforiju u švedskoj prestonici i ubrzo postao miljenik švedskih medijskih kuća.

Švedske biznis novine „Fokus" objavile su četiri stranice o srpskom šampionu. Časopis opisuje fenomen „Orlova" i na koji način predsednik kluba i poslovni ljudi oko njega uspevaju da finasiraju svoj klub u današnjoj krizi.

Direktor kluba ističe saradnju sa RTS-om, Programom za dijasporu, a posebno sa urednicom Jelenom Đorđević Popopović koja u „Srbiji na vezi" predstavlja sportsku dijasporu.

„Švedska nacionalna televizija (SVT), sa druge strane, takođe je uz nas, a posebno nam je zadovoljstvo što je sa nama i njihov popularni TV voditelj, naš Jovan Radomir", kaže Goran Popov, predsednik Orlova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару