Sve manje nade da ima još preživelih u zemljotresu u Turskoj i Siriji

U razornom zemljotresu koji je 6-tog februara pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od 46 hiljada ljudi, dok broj nestalih u obe zemlje nije objavljen. I dalje se traga za preživelima, ali su nade sve manje. U Antakiji su pripadnici nacioanlne uprave za vanredne situacije prekinuli akciju spasavanja. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je humanitarna pomoć neophodna za 26 miliona ljudi. Iz Ujedinjenih nacija priznaju da su podbacili u pomoći žrtvama potresa u severozapadnim područjima Sirije, koja su pod kontrolom pobunjenika.

U Ukrajini se nastavljaju sukobi, posebno oko Bahmuta, i u regionu Zaporožja. Na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji šef evropske diplomatije Đuzep Borelj izjavio je da Zapad mora da obezbedi još vojne pomoći Ukrajini i ubrza svoje isporuke. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da izjave podsekretarke za politička pitanja Stejt departmenta Viktorije Nuland još jednom pokazuju da je Vašington najveći uzročnik međunarodnih tenzija. Nulandova je juče rekla da Sjedinjene Države podržavaju ukrajinske napade na vojne objekte na Krimu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će Sjedinjene Države "snositi sve posledice" ako zaoštre incident sa kineskim balonom, koga je pre dve nedelje oborila američka vojska iznad Atlantika, blizu obala Južne Karoline. Saopštenje je izdato posle susreta šefa kineske diplomatije Vang Jija i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

U Abu Dabiju sutra počinje 16. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "IDEKS 2023", pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Učestvovaće 1350 izlagača iz 65 zemalja. I Srbija će imati nacionalni paviljon, gde će između ostalog, biti predstavljene makete oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš" i samohodna haubica "Nora".

Predsednik Aleksandar Vučić je uoči odlaska u Abu Dabi, sa ministrom finansija Sinišom Malim obišao radove na izgradnji železničke stanice Prokop. Poručio je da je reč o desetinama hiljada kvadrata novog prostora i istakao kako očekuje da stanica bude otvorena 20-tog oktobra, na Dan oslobođenja Beograda.

Studenti FON-a Miloš Mihajlija, Isidora Marković, Milica Đerić i Marijana Slovaković osvojili su prvo mesto na prestižnom takmičenju u rešavanju poslovnih problema, održanom na Univerzitetu Florida. Drugo mesto osvojio je tim domaćina, a treće mesto tim Univerziteta Novog Južnog Velsa iz Sidneja. U finalu se takmičiilo 19 najboljh timova, a rešavali su tri zadatka.

U 1 čas i 30 minuta posle ponoći na programu je En-Bi-Ej ol-star utakmica na kojoj nastupa i Nikola Jokić. Prošle noći u brzom šutiranju trojki pobedio je igrač Portlanda Demijan Lilard. Najbolje zakucavanje izveo je Mek Meklang iz Filadelfije, dok je tim Jute slavio u nadmetanju u veštinama.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару