Slatko od slanine – izum porodice Jovanović, recept nije tajna

Srpska trpeza ne može se zamisliti bez slanine. Sveža, osušena, dimljena daje poseban ukus slanim, ali i slatkim jelima. Poznato je da se dobro kombinuje sa suvom šljivom, ali porodica Jovanović iz Venčana, sela kod Aranđelovca, otišla je korak dalje: slaninicu su stavili u teglu i od nje napravili slatko.

U teglama porodičnog gazdinstva Jovanović može se naći pedeset vrsta slatko-slane zimnice i sokova, pripremljenih bez konzervansa i šećera. U ponudi imaju mariniranu bukovaču, zeleni ajvar, vino u borovnici, nezaobilaznu šumadijsku šljivovicu, ali i džin sa jabukom i desetak vrsta trava.

"Imamo klasičnu proizvodnju jagode, borovnice, a da bismo se zaštitili od lošeg otkupa prešli smo na preradu voća. Nalazimo sirovine i u prirodi", kaže Vladimir Jovanović.

Jovanovići vole da probaju specijalitete svih svetskih kuhinja i odu korak dalje u pripremi neobičnih recepata, pa je tako nastalo i slatko od slanine.

"Pošto nas je šestoro, volimo da probamo jela međusobno i onda napravimo referendum, i odlučujemo da li ćemo to ponudimo i drugima da probaju i ili ne", ističe Jovanović.

Priprema nije teška, a recept nije tajna.

Najpre se isprži 400 grama slanine. Kada je skoro gotova, izvadi se iz tiganja, a u masnoću koja je ostala, dodaju se crni i beli luk, so, biber. Slanina se vrati u tiganj na dinstanje i na kraju se doda paradajz-pire, žuti šećer i jabukovo sirće.

Tako pripremljeno slatko se sipa u dve tegle od 170 grama.

Reakcije na ukus su različite.

"Rado probaju, možda bude sumnje na trenutak – da li je to to, ali posle prvog zalogaja svi su oduševljeni", kaže Dragica Jovanović.

Dragica i Vladimir Jovanović imaju četiri ćerke, tri studiraju u Beogradu, često dolaze i učestvuju u svim dogovorima i novitetima u kuhinji.

"Ja i moja sestra smo crtale nalepnice za tegle, radile smo kombinacijom nekih olovaka, markera", objašnjava Kristina.

Ovaj nesvakidašnji spoj ukusa nikog nije ostavio ravnodušnim, pa Vladimir planira da uveća proizvodnju i da slatko od slanine promoviše po sajmovima hrane širom zemlje i regiona.

субота, 30. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње