Kako da napravite idealnu baštu na malom prostoru

Moguće je da uživamo u zelenilu i kada imamo malu baštu ili samo terasu, a da ne trošimo mnogo vremena na negu biljaka.

Sedeti u svom vrtu, među raznim biljkama, cvećem, voćem, povrćem, pravi je melem za dušu. Ali iza te lepote stoje sati rada, zalivanja, okopavanja, đubrenja, prskanja. Onome ko to voli i ima uslova i to je uživanje i dodatna relaksacija.

Međutim, nemaju svi vrt, već samo malu terasu ili neki betonski prostor. Ima, naravno i onih koji vole travu u dvorištu, a cveće u saksijama.

Kako da malo radimo, a da imamo puno zelenila

„Možete bilo koju veliku biljku zasaditi ili gotovu kupiti u velikoj žardinjeri odnosno saksiji, One su jako lake za održavanje a momentalno imate super efekat lepog uređenog kutka za vaše uživanje. ono što može da živi u velikim saksijama to su biljke kao što su fotinije masline, zimzelene magnolije. To su biljke koje ne zahtevaju nšsto preterano nege posebno kad se zasade u saksiju“, objašnjava Jelica Spasojević.

 Da bi biljka mogla da živi u saksiji neophodno je pre svega izabrati pravu biljku. Zatim, treba izabrati adekvatan supstrat za sadnju da bi ona dalje mogla da napreduje u saksiji i pored toga, saksiju adekvatne veličine.

„U saksiji biljke mogu da žive od tri do pet godina, naravno, ukoliko odaberemo adekvatnu veličinu saksije. Za to vreme neophodno ih je prihranjivati par puta godišnje u toku vegetacije, a zatim svakodnevno zalivanje tokom leta. Možete jednom, dva puta godišnje orezati i držati na toj visini koja vam odgovara“, dodaje Spasojevićeva.

Ukoliko su saksije dovoljno velike u njih možemo zasaditi i sezonsko cveće – viole, dan i noć, ciklame – i sve ostale sezonske biljke koje imaju plitak koren i neće naškoditi osnovnoj biljci koja je velika, već će samo doprineti koloritu.

Šta da radimo kada dođe zima

Većina biljaka može da ostane napolju, ali je pojedine neophodno zaštititi nekim od prozračnih materijala, recimo agroteksilom ili vrećom od jute.

„Dosta ljudi imaju male bašte, nemaju prostora da zasade masu nekih raznoraznih biljaka, da prave alpinetume i slično, i zato je najbolje rešenje i najjednostavnije za dalje održavanje odabir biljaka koje su već zasađene u velike žardinjere“, preporučuje Jelica Spasojević

U žardinjere se ne moraju nužno zasaditi velike biljke, već možemo odabrati neki interesantan žbun, poput rododendrona, koji cveta tokom proleća. Može se zasaditi i pored neke velike biljke. Jedino mu je potreban kiseli supstrat.

„Još jedna jako lepa biljka koja je sad u cvetu, a može se saditi u žardinjeri i drvenasta je je kamelija. Imate lepe primerke koji mogu izdržati u našim uslovima, ali mora imati adekvatnu zaštitu tokom zime. To je jako bitno. Nikad ne znamao kakva će zima biti, pa je dobro preventivno ih štititi tokom zime. Ukoliko u vašoj bašti imate jednu kameliju, jedan rododendron i jednu fotinijiu, imate zaista bogatu i atraktivnu baštu. Sve to se može smestiti na pet-šest metara kvadratnih, ne treba vam neka prevelika bašta. Neka lepa garnitura i eto uživanja tokom celog proleća, leta, pa i dobrog dela jeseni“, naglašava Spasojevićeva.

Kako biste sebi, a i biljci olakšali, velike saksije ne bi trebalo držati pod nadstrešnicom. Dobro je da osete kišu, a kad je potrebno, češće ih zalivajte i tuširajte.

уторак, 06. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару