Polovina stanovnika Srbije ne jede voće svakog dana, kažu istraživanja
Lekari savetuju da se ishrana prilagodi u vrelim danima, kao i da unosimo dovoljne količine vode i jedemo voće. Zašto nam se često voće ne nalazi na dnevnom meniju i koliko je ono zdravo i važno - naročito za razvoj dece?
Slabi su Srbi ljubitelji voća, bar ako je suditi po istraživanju Eurostata. Gotovo polovina stanovnika Srbije ne jede voće i povrće svakog dana. Podaci iznenađuju i nutricioniste koji podsećaju na značaj voća naročito za najmlađe.
„Voće u svom sastavu ima značajnu količinu vode te stoga hidrira naš organizam što je vrlo značajno na ovako visokim temperaturama. Osim hidratacije, voće ima te poznate andioksidanse, vitamine A, C i E, koji utiču protiv UV zračenja, te s toga treba svakodnevno da konzumiramo voće kao što su kajsija, nektarina, izuzetan značaj treba pridodati borovnicama, malinama, kupinama, šljivama“, naglašava Ana Banduka Todorović, nutricionista – specijalista javnog zdravlja.
Ipak, prodavci kažu da se leti svo sezonsko voće solidno prodaje, ali uvek može bolje. Tek svaki sedmi stanovnik jede dve porcije voća dnevno.
„Ono što i dalje važi kao neko uvreženo mišljenje je da je jabuka najzdravija zbog svog nutritivnog sastava u pogledu svega i pristupačna u ekonomskom smislu, a dostupna tokom cele godine. Zbog visoke koncentracije šećera treba umeriti konzumaciju lubenice koja je sada aktuelna, isto se odnosi na crno i belo grožđe kao i na suvo voće, jer tokom sušenja se dodaju dodatne koncentracije šećera“, napominje nutricionistkinja.
Bez slatkiša, kafe i cigareta mnogi ne mogu da zamisle dan. Uz višak težine i manjak fizičke aktivnosti, zdravstveni karton Srba nije za pohvalu. Zato za početak ne bi bilo loše da pice, pljeskavice i girckalice zameni makar jedna porcija voća.
Коментари