Читај ми!

Rođendan kralja Čarlsa Trećeg, Vindzori na balkonu i Kejt u elegantnom izdanju

Olujna kiša nije uspela da spreči i pomuti proslavu zvaničnog državnog rođendana britanskog kralja Čarlsa Trećeg, koja je poznatija pod svojim vojnim nazivom –Trooping the Colour ili Smotra zastave vojnih jedinica kraljevske kuće Vindzora.

Рођендан краља Чарлса Трећег, Виндзори на балкону и Кејт у елегантном издању Рођендан краља Чарлса Трећег, Виндзори на балкону и Кејт у елегантном издању

Kraljev zvanični rođendan

Tradicija da britanski suveren ima zvanični i privatni rođendan datira iz 1748. godine kada je kralj Džordž Drugi poželeo da za svoj rođendan organizuje vojnu paradu za narod, ali, pošto je bio rođen u novembru, vremenski uslovi to nisu omogućavali.

Zato je odlučeno da se kraljev zvanični rođendan obeležava jedne subote po izboru u junu.

Očekivalo bi se da kralj Čarls Treći, rođen 14. novembra 1948. godine, uživa u lepom letnjem vremenu barem tokom zvaničnog rođendana.

No, vojnu paradu je ove godine pratila olujna kiša sa toliko jakim naletima da su princeza od Velsa Ketrin i njena kćerka princeza Šarlota brisale stakla na kraljevskoj kočiji kako bi videle narod kome mašu dok se kreće kraljevska procesija.

Sama Smotra zastave održava se na poligonu Kraljevske konjičke garde, koji se nalazi na suprotnoj strani Mala – ulice, koja Bakingemsku palatu spaja sa Trafalgar skverom, kao i sedištima Vlade Vajtholom i premijera ulicom Dauning.

Zato članovi kraljevske porodice u kočijama prelaze tu razdaljinu, osim ukoliko učestvuju u samoj vojnoj paradi.

Smotra zastave

Ove godine su sa trupama jahali princ od Velsa Vilijam, kraljevska princeza Ana, legenda olimpijskog konjičkog sporta, i njen mlađi brat vojvoda od Edinburga Edvard.

Za okupljene mase narode, koje nisu uzmakle pred olujom, osim kralja Čarlsa najvažnije je bilo prvo javno pojavljivanje princeze od Velsa Ketrin otkako je u januaru podvrgnuta operaciji abdomena, da bi kasnije potvrdila da se, kao i sam britanski suveren, leči od raka.

Princeza nije razočarala poštovaoce, pojavivši se prvo na prozoru zgrade Kraljevske konjičke garde, a zatim i u kraljevskoj procesiji

„Moja lepa Kejt“

Princeza od Velsa nosila je belo-crnu haljinu kreatorke Dženi Pakam sa ogromnom mašnom, šešir Filipa Trejsija i broš Irske kraljevske garde čiji je počasni pukovnik.

Mediji njenu eleganciju i pojavu porede sa legendarnim kostimom, koji je Odri Hepbern u ulozi Elajze Dulitl nosila u mjuziklu „Moja lepa gospođice“ (My Fair Lady) iz 1964. godine.

Njena kćerka Šarlota nosila je suprotno koordinisanu crno-belu haljinu u skladu sa sve češćim običajem da se slavne majke i kćerke oblače u tandemu za javne događaje.

Iako je u intervjuu za britanske medije princeza od Velsa priznala da su joj „neki dani bolji, a drugi lošiji“ tokom hemoterapije, pojavljivanje na Smotri zastave ostaće upamćeno kao jedan od najsnažnijih modnih, ali i emotivnih momenata u istoriji kraljevske porodice Vindzora.

U njenu čast, ove godine je pronošena zastava 9. jedinice Irske garde čiji je pokrovitelj i počasni pukovnik.

Kralj ne sluša lekare

Za svaki kraljevski rođendan bira se zastava jedne jedinice, koja će biti proneta duž vojne parade.

Po povratku na prostor ispred Bakingemske palate, kralj Čarls je po izuzetno snažnoj kiši u stavu mirno ispratio defile svih trupa kraljevske kuće.

Komentatori su se tim povodom osvrnuli na nedavnu opasku kraljice Kamile da suveren, koji se takođe leči od raka, „ne sluša savete lekara i ne zna da prikoči“.

Posle obeležavanja osamdesete godišnjice Dana D i današnje smotre, britanski kralj će do kraja meseca biti domaćin japanskom caru i carici čija se poseta najavljuje kao istorijska osam decenija po okončanju Drugog svetskog rata kada su dve zemlje bile u vojnom sukobu.

Vindzori na osunčanom balkonu

Centralnom kraljevskom događaju – pojavljivanju celokupne kraljevske porodice na balkonu Bakingemske palate, prethodilo je ispaljivanje 41 plotuna iz topova raspoređenim u obližnjem Zelenom parku.

Deset topova aktivno su korišćeni u borbama u Prvom i Drugom svetskom ratu i predstavljaju svojevrsne vojne relikvije.

Inače, sam običaj datira iz vremena jedrenjaka kada su brodovi pred ulazak u luku morali da isprazne 21 top od municije kako bi pokazali da su miroljubivi.

Tome se dodaje još 20 plotuna pošto se salva ispaljuje iz kraljevskog parka.

Tim pred izlazak kraljevske porodice na balkon, dok je velika masa naroda koračala ka Palati Malom držeći kišobrane, sunce je smenilo kišu u pravi čas za tradicionalni prelet Kraljevske avijacije.

Kraljevska porodica bila je predvođena kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom čiji je predak i građevinar Tomas Kjubit sagradio celokupnu istočnu fasadu Bakingemske palate uključujući i sam balkon.

Prestolonaslednički par bio je praćen decom – prinčevima Džordžom i Luijem, ali i princezom Šarlotom, a tu su bile i porodice kraljeve sestre princeze Ane i brata vojvode od Edinburga Edvarda.

Najstariju generaciju predstavljali su vojvode od Glostera i Kenta – unuci kralja Džordža Petog, pradede aktuelnog britanskog suverena.

Kao što se i očekuje i jedva komentariše, na balkonu nije bilo kraljevog mlađeg sina Harija, ni brata vojvode od Jorka Endrjua, koji su i dalje na začelju popularnosti članova kuće Vindzora.

Nadlet Crvenih strela

Po tradiciji, kraljevski rođendan kulminirao je nadletom trideset četiri letelice Kraljevske avijacije.

Centralni trenutak je nadlet Crvenih strela, koje su i ovoga puta ispustile crveno belo plavi trag šezdesetu godinu zaredom.

Inače, pojavljivanje kraljevske porodice na balkonu Bakingemske palate tradicija je koju je ove suprug kraljice Viktorije Albert u vreme Velike izložbe u Londonu 1851. godine.

Taj trenutak je centralni događaj u godišnjem kraljevskom kalendaru, jer za razliku od godišnjeg obraćanja monarha parlamentu, predstavlja susret sa narodom.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару